Има реални шансове Австрия да преразгледа ветото си за влизане на България и Румъния в Шенген, изрази увереност евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Той събра в Брюксел на конференция за влизането в Шенген представители на българската съдебна власт, на Европейската комисия и експерти. Общото мнение е, че продължават да съществуват двойни стандарти при прилагането на изискванията за членство в зоната без граници, а България и Румъния изпълняват абсолютно всички изисквания за членство.

Сред участниците в конференцията бяха и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, директорът на “Гранична полиция“ Антон Златанов и зам. главният прокурор при Върховната касационна прокуратура Мария Павлова.

 

Д-р Емил Радев, зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП:

Разбира се, че има реален шанс. Виждате, че правим огромни усилия. Европейският парламент прие няколко резолюции и последната беше с много категорични и ясни срокове. ЕК направи редица крачки, последната беше формалното сваляне на Механизма за сътрудничество и проверка. За да можем да преодолеем абсолютно необоснованите изисквания на Нидерландия и това беше свършено. Народното събрание прави всичко възможно да приеме и закони, които нямат абсолютно нищо общо с функционирането на Шенгенското пространство, но все пак правим тези крачки, за да убедим нашите партньори. Знаем че проблемите са чисто вътрешнополитически – знаете, в края на ноември предстоят избори в Нидерландия, надявам се да се успокои положението там. Виждаме, че двойните стандарти се прилагат много успешно вече 12 години. За Австрия, ако остане само една държава членка, аз мисля че натискът и в Европейския съвет, и от ЕК и от Парламента ще бъде доста голям. Така че надявам се декември месец да бъде поставен въпроса. Видяхме, че испанското председателство категорично каза, че ще постави въпроса членството на България и Румъния в дневния ред на Съвета надяваме се на успех, дано той да е пълен, но може и да е частичен да направим пробив примерно само по въздуха. Но трябва да има някакъв пробив още тази година, защото иначе антиевропейските настроения и в България и в Румъния ще се увеличат доста, защото виждаме ясни двойни стандарти 12 години вече.

 

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов:

На първо място искам да изкажа благодарността си към г-н Емил Радев за конференцията, защото е важно да се чуе нашия глас. Важно е да изложим нашата гледна точка и да покажем на всички, че България изпълнява всички критерии. С огромен интерес изслушах емоционалната реч на директора на Гранична полиция г-н Златанов. Аз също познавам отлично усилията и резултатите на българските гранични полицаи. Изпитвам дълбок респект към тяхната работа и техните резултати. Сами чухме от него, че колегите от страните, които налагат вето осъзнават нашите усилия и оценяват професионално усилията на българската гранична полиция. Повече от очевидно е, че причините за недопускането в Шенген са политически. Некоректно и непочтено е от страни от европейското ни семейство да решават вътрешнополитическите си въпроси, налагайки вето на България и Румъния.