Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Ако решението на историческата комисия за цар Самуил от 2019-та година беше обявено веднага, както и ако беше намерено подобно решение и за Гоце Делчев, нямаше да се стигне нито до Рамковата позиция на България, нито до последвалото отлагане на началото на преговорите. За съжаление, изказвания като тези на Стево Пендаровски и тогава, а и днес, не само че не помагат, но и пречат на еврпейското развитие на РСМ.

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев по повод последните политически коментари в съседна РС Македония.

Andrey Kovatchev

„Както за Цар Самуил, така и за Гоце Делчев, Братя Миладинови или за който и да е друг възрожденец или революционер от Македония винаги e било абсолютно ясно за световната историография, че са българи и част от българската история! Достатъчно е да отворите произволна чуждестранна енциклопедия, различна от тази писана в Скопие, на който и да е език, за да видите, че всичките „спорни“ исторически личности и теми са ясно дефинирани и представени като изцяло български“, каза още Ковачев и подчерта: Признаването на Цар Самуил за български цар и царството му за българско от страна на македонската част на смесената историческата комисия е несъмнено една сериозна крачка напред по отношение на изпълнението на Договора за приятелство и добросъседство от 2017-та година, и приемането на общата история между България и Северна Македония. Вярвам, че ако това решение беше обявено още през 2019-та година, когато беше договорено, както и ако беше намерено подобно решение и за Гоце Делчев, нямаше да се стигне нито до Рамковата позиция на България, нито до последвалото отлагане на началото на преговорите. За съжаление, изказвания като тези на Пендаровски и тогава, а и днес, не само че не помагат, но и пречат на европейското развитие на РСМ.

„Въпреки това ми се иска да вярвам, както го предвижда Договора, протоколите към него и самата преговорна рамка, обективизирнето на историята, промените на учебните програми, на официалните изявления на държавните институции, на политиците и на обществените съвсем скоро ще бъдат факт. Колегите от Скопие и президента Пендаровски трябва да разберат, че това не са някакви нищо не означаващи „препоръки“, а задължителни условия, залегнали в преговорната рамка, които трябва да бъдат реално изпълнявани, за да може да продължи процеса на присъединяване на РСМ. Дължим го не само заради справедливостта, не само заради нас самите, но и най-вече заради паметта на нашите общи български предци. Истината няма никога да нарани сегашните чувства на хората от двете страни на границата, а ще ни направи по-силни заедно в нашия общ европейски дом“, каза още българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.