Андрей Ковачев заяви, че Европейската интеграция и перспектива за Сърбия гарантира мир и икономически  просперитет не само за нея, но и за целия регион на Западните Балкани. Този процес, обаче, задължително минава през прекратяване на комунистическите и националистически практики, които са разделяли региона в миналото, като например тормоза над българското национално малцинство в нашите Западни покрайнини.

Също така евродепутатът допълни, че „съдбата е определила сърби, българи, хървати, унгарци, словаци и други етноси“ да живеят един до друг и наша обща цел е да направим така, че те не просто да живеят един до друг, а да живеят – заедно в добросъседство. Национализмът никога не е водил до нещо добро за хората“.

Ковачев използва присъствието на сръбския министър по европейските въпроси, за да отправи призив към властите в Белград, да удовлетворят волята на гражданите на Цариброд и да върнат историческото име на града им.

„Сегашното име Димитровград е наложено от режима на Тито. То е опозоряващо и разделящо, защото увековечава един комунистически диктатор и национален предател“.

Освен това, той призова и за финализирането на  многогодишната сага с преводите и издаването на учебниците на езиците на националните малцинства.

„Тези стъпки в правилната посока ще докажат, че Сърбия се променя и постепенно заема полагащото Ѝ се място сред семейството на европейските демокрации“, категоричен бе евродепутатът в изказването си в пленарната зала в Страсбург. 

Андрей Ковачев направи изказвания по тези теми по време на февруарското пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург, във връзка с дебатите по повод на Доклада за напредъка на Сърбия за 2015 г.