Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент,зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Съвместно съобщение от българските представители в Европейския парламент относно признаване на българското малцинство в Албания

Днес, 13.10.2017, на пленарно заседание албанският парламент гласува Закона за защита на националните малцинства в Албания, където в чл. 3.2 се казва:

По смисъла на този закон национални малцинства в Република Албания са гръцкото, македонското, влашкото/арумънското, ромското, египетското, черногорското, босненското, сръбското и българското малцинство.

Във вторник, представителите на управляващата Социалистическа партия и опозиционната Демократическа партия, в правната комисия на албанския парламент, приеха поправка в Проектозакона за защита на националните малцинства в Албания, като добавиха „българи“ сред официално изброените малцинства. Това е кауза, по която българската държава работи от десетилетия, но особено активно през последните няколко години.

До този резултат не се стигна лесно. В текста на проектозакона за защита на малцинствата дълго време присъстваха изброени всички исторически общности в страната, с изключение на българската. В тази връзка на 04.10.2017 г., всички български представители в ЕП, изпратихме писмо до Комисията по правни въпроси и Комисията по външни работи с призив да вземат предвид резолюцията на ЕП, в която се призова за признаване на българското малцинство в Албания, като това бъде отразено и в подготвяния Закон за малцинствата в страната.

Нека да припомним, че в началото на годината г-н Ангел Джамбазки (ЕКР-ВМРО) и г-н Андрей Ковачев (ЕНП-ГЕРБ), внесоха поправка в доклада на ЕП за Албания за 2016 г., която призовава страната да признае българско малцинство в районите на Мала преспа, Голо бърдо и Гора, която благодарение на подкрепата осигурена и от останалите български депутати в своите групи, бе одобрена в пленарна зала от над 400 евродепутати. По този начин, за първи път в резолюция на ЕП се призна наличието на българска общност в страната и се отправи препоръка към албанските власти за уреждане на нейния статут.

След препоръката на ЕП, три организации на българската общност в Албания за по-малко от седмица събраха близо 3000 подписа под официална петиция за признаване на българското малцинство в страната, която бе изпратена до албанското правителство и албанския парламент. Бихме искали да поздравим лидерите на тези организации – Ервис Талюри, Димитри Никола, Яни Никола, Фисник Ходжа и Хаджи Пируши, всички албански граждани от български произход, председателя на фондация „Българска памет“ – д-р Милен Врабевски, албаниста Антон Панчев и всички други, които подпомогнаха процеса.

След това, г-н Сергей Станишев (С&Д-БСП) и г-н Андрей Ковачев (ЕНП-ГЕРБ), разговаряха с ключови представители на Социалистическата партия на Албания, член на  ПЕС и  на опозиционната Демократическа партия, член на ЕНП. Това допринесе за консенсусната поправка в правната комисия на албанския парламент.

На ниво правителство  се проведоха  разговори между двамата премиери Бойко Борисов и Еди Рама и двамата външни министри Екатерина Захариева и Дитмир Бушати. Народното събрание, в лицето на Председателя на външната комисия, г-жа Джема Грозданова, изпрати две писма до колегите си в албанския парламент. На последната пленарна сесия в Страсбург, отново с общи усилия, осигурихме подкрепата на 29 депутати от 9 страни за спазване на препоръките на ЕП и за включване на българското малцинство в проектозакона и за поддръжка на петицията-подписка на албанските граждани от български произход.

Бихме искали да поздравим и благодарим на всички за отличната координация и сътрудничество, която доведе до този резултат за страната ни и нашата общност в Албания. Отново доказваме, че когато работим заедно по национално отговорни каузи, успяваме!

Андрей Ковачев (ЕНП-ГЕРБ), Ръководител на българската делегация в ЕНП: 

Това е исторически ден. Българската общност се опитва да получи права от 104 години, особено интензивно усилията бяха  подновени през последните няколко години. Това показва, че можем да постигаме национални каузи, когато всички гледаме в една посока. Този въпрос обедини премиера, евродепутати, правителство и Народно събрание. Благодарност и за усилията на българските организации в Албания и всички приятели на българската общност и на България в Република Албания. Не на последно място благодарност и към европейския подход на нашите  приятели и колеги от албанския парламент. Отново се доказа, че европейската интеграция е единственият начин за решаване на исторически проблеми в нашия регион и допринася за това, тъмните сенки от миналото да избледнеят.

 

Сергей Станишев (С&Д-БСП), Ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, заяви:

„Признаването на българското малцинство в Албания е сериозен успех – нашите сънародници категорично не трябва да бъдат използвани като разменна монета в чужди геополитически сметки или да стават жертва на натиск от кръгове, приближени до Никола Груевски. Общата позиция на българските евродепутати е силен призив, който беше чут от албанските власти. Очаквам новият закон за малцинствата да гарантира правата на българите в Албания в съответствие с международните стандарти и препоръките на ЕС“.

 

Ангел Джамбазки (ЕКР-ВМРО):

„Свидетели сме на исторически момент. Беше направена историческа крачка, която възстановява историческата справедливост и разбива тежки фалшификации за българските общности на Балканите. Благодаря на колегите, с чиито общи усилия успяхме да постигнем този резултат. Признаването на съществуването на историческото българско малцинство е положителна стъпка в развитието на отношенията на Балканите. Спазвайки европейските препоръки, Албания показва, че има желанието и волята да работи активно за бъдещо членство.“

 

Филиз Хюсменова (АЛДЕ-ДПС), Ръководител на Делегацията на българските представители в Групата на алианса на либералите и демократите в Европа в ЕП:

„Групата на алианса на либералите и демократите в Европа и особено делегацията на Движението за права и свободи в нея последователно работи в защита на правата на малцинствените групи в Европа. Това е с още по-голямо основание така, когато става въпрос за зачитането на права и свободи на наши сънародници. Ето защо, целенасочената подкрепа по отношение на инициативата за признаване на българското малцинство в Албания е от особено значение за нас.“

 

Светослав Малинов (ЕНП-ДСБ): 

Признаването на българското малцинство в Албания е плод на дългогодишни усилия и важна крачка на една страна от Западните Балкани по пътя към евроинтеграцията ѝ. Защитата на малцинствата ще играе все по-важна роля с оглед на европейската перспектива на страната и региона. Мирното съжителство в рамките на Европейския съюз изисква от всяка държава кандидат-член максимална толерантност и дълбоко разбиране на този принцип. Невинаги мнозинството е в състояние да постигне тази цел и именно затова е нужно политическо лидерство.

ЧРЕЗandrey-kovatchev.eu
Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Силен и ефективен може да бъде само единен ЕС
Следваща статияАндрей Ковачев: Приетият Закон за малцинствата в Албания доказва искрените намерения на страната за европейско членство