Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.днес осъди в Европейския парламент забраната за почитане на жертвите на комунистическия режим, наложена от словенското правителство на премиера Роберт Голоб.


Андрей Ковачев участва в заседание на Комисията за петиции в Европейския парламент, свикано по искане на над 2000 достойни словенски граждани, възмутени от действията на про-югославското пост-комунистическо словенско правителство да забрани почитането на жертвите на комунистическия режим.

Срамното поведение на про-югославското пост-комунистическо словенско правителство да забрани почитането на жертвите на комунистическия режим беше тема на днешното заседание на Комисията за петиции в Европейския парламент по искане на над 2000 достойни словенски граждани, възмутени от тези безпрецедентни действия.
Жертви на титовския комунизъм са и десетки хиляди българи, а той е виновен и за ужасяващия тероризъм срещу всички българи в окупираната от Югославия част на Македония.
Изразих моята категорична подкрепа за подписалите петицията от Словения, като цитирах приетия на 17 януари 2024 г. доклад на Европейския парламент относно европейското историческо съзнание.
Демократично мислещите хора винаги се прекланят пред всички жертви – както на фашизма и националсоциализма, така и на комунизма. За съжаление от другата страна има чудовищно лицемерие, разделящо жертвите. Левите никога не почитат жертвите на комунизма, защото и до днес те се прекланят пред комунистическите идеали! Добър комунизъм няма! Това, за съжаление, е валидно както в България, така и в Словения.“


ℹ️ Вижте във видеото изказването на българския евродепутат ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, а във видеото по-долу може да проследите целия дебат по темата в Комисията по петиции в Европейския парламент (PETI) ⬇️