Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент,зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Военен №1 на “Ислямска държава” е с испански паспорт!

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП и член на ръководството на Европейския парламент разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

 

– Г-н Ковачев, възобновихте заседанията на Европарламента след атентатите на 22 март. С какво започнахте най-напред?

– На заседание на групата на Европейската народна партия (ЕНП) взехме решение Европарламентът да покани собственика на мистериозната панамска кантора “Мосак Фонсека” на изслушване. Това ще се случи на заседание на временната комисия на ЕП за данъчните постановления и други мерки, сходни по естество или въздействие, с председател французина Ален Ламасур. Нашият координатор на ЕНП там се казва Буркхард Балц. ЕНП е решена да се борим срещу възможността на богатите корпорации да крият средствата и да не плащат данъци, а малките и средните предприятия, обикновените хора да бъдат един вид излъгани от това, че такива офшорни зони са запазена марка за богати хора.

– Вие всъщност не можете да забраните офшорките, а те остават въпрос на добра воля и на морален избор.

– Напротив. Може да се ограничат офшорките.

– Как?

– Още не мога да навляза в детайли, но в Европейския парламент има много сериозни такива настроения – да се ограничат максимално.

Как ли? Ами за да участват в международните финансови транзакции с ЕС, тези страни трябва да сипроменят законодателството. Говорим за всички офшорни зони

– Панама, Вирджинските острови, о. Ман или Каймановите острови… Те не живеят изолирано, също имат връзки с ЕС, които можем да използваме като инструмент.

– Спокойно ли е вече при вас в Брюксел?

– Работи само единият вход на ЕП. Режимът на основния се затяга, после ще се отвори. По отношение на борбата с тероризма ЕНП обобщи 10 приоритета. Единият е окончателното приемане от ЕП на директивата за PNR (personal name reports – данните на пътуващите във въздушния транспорт – б.а.). Искаме да се направи обща база данни – European PNR.

– Народното събрание вече прие да изпраща на САЩ тези данни за пътниците по въздух.

– Този PNR в момента е на САЩ и Канада, но нашето желание е да има и европейски – за полетите в рамките на ЕС. Досега либералите и социалистите в ЕП винаги са отказвали да подкрепят тази директива с аргумента, че е срещу неприкосновеността на личните данни. След толкова терористични актове очакваме, че промяната в тяхната позиция е наложителна. Трябва да направим баланс между свободата и защитата на личните данни, от една страна, където, разбира се, не трябва да се правят големи компромиси, но и сигурността на европейските граждани.

– Какво друго ще предприемете за борба с терора?

– Изключително важни са обменът на информация и модернизирането на нашите разузнавателни инструменти за сигурност. Обмяната на информация от европейските юридически бази данни, на шенгенската информационна система-2, Eurodjust, Europol. Само 5 от 28-те страни членки захранват базите данни на Европол. Арабският терорист, който беше застрелян, преди да се взриви във Франция, е бил неведнъж задържан и е лежал в затворите на Германия, но информацията не е била навреме подадена. И той е минал необезпокояван границата между Белгия и Франция.

ЕП ще приеме преди лятната ваканция директива за тероризма, в която ще се направи дефиниция на foreign fighters (завръщащите се в ЕС обучени за терористи – б.а.).

Ще се хармонизира криминализирането на организацията на движението и обучението на терористите във и извън ЕС, както и новите форми на финансиране, включително на пасивното.

Желанието ни е да има арести и да се предприемат координирани действия срещу терористи, завръщащи се от Сирия или Ирак.

Бързо ще приемем и директивата за обмен на информация по криминални дела. Нужно е и подобряване на сътрудничеството с трети страни в борбата с тероризма. Ще се напише също стратегия срещу радикализацията в затворите на ЕС и в интернет. Ще се правят проверки и на вътрешните граници на ЕС, не само на външните. Новият военен ръководител на “Ислямска държава” се оказва с испански паспорт.

– Наистина ли? С двойно гражданство?

– Точно така. Току-що колега от Испания го съобщи на заседанието на групата на ЕНП.

Това означава, че и граждани на ЕС трябва да бъдат контролирани систематично при влизането. Много от терористите имат европейки паспорти.

– Забранете двойното гражданство.

– За определени страни може да се случи, макар че още не е обсъдено.