Андрей Ковачев

Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП в интервю за предаването

„Това е България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за разселването на 120 хиляди мигранти. Предложението бе подкрепено с 372 гласа „за“, 134 „против“ и 52-ма въздържали се. Резолюцията има само консултативна роля, но вотът беше предсрочно организиран, за да се спази процедурата преди извънредната среща на вътрешните министри от Европейския съюз във вторник. След като получи одобрението на евродепутатите, схемата може да влезе в сила, ако бъде подкрепена и от Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Темата ще коментира в следващите минути евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Върху какво се фокусираха дебатите, г-н Ковачев, преди гласуването в Европейския парламент?
Андрей Ковачев: Гласуването беше по една извънредна процедура, която нямаше дебати. Имаше само кратки изявления на председателите на политически групи и гласуване. Не искахме преди съвета на 22-ри да има мнения на парламента, което се изисква. То не е задължително, но се изисква и по Лисабонския договор министрите да вземат под внимание становището на ЕП и за да няма абсолютно никакво забавяне на извънредно заседание днес парламентът гласува без разискавния предложената от политическите групи, подкрепа резолюция за преразпределението на 120 хиляди бежанци в рамките на ЕС.
Водещ: Унгария затвори границата си, а и хърватският външен министър е заявил, че страната му не може да приеме повече бежанци. Има ли комплексно решение за разрешаването на тази криза и какви мерки може да включва то, освен разселването?
Андрей Ковачев: Всички сега говорят в медицинска терминология за холистични решения на проблема, а то наистина трябва да е така – с първоизточника на проблема оттам, откъдето идват тези хора докогато там не се подобри ситуацията и има държавност, която да осигурява елементарни условия за живот на тези хора. Дотогава и по нашите граници и към нашите граници ще идват бежанци, така че… Защото питате дали има решение на този въпрос. По двата аспекта – и решаване на проблема със сигурността в районите на Ирак и Сирия, разбира се помощ за развитие и борба с бедността в Африка, по-специално в субсахарния регион на Африка, Еритрея и от друга страна тези, които са вече в ЕС, солидарно, базирана на нашите европейски ценности хуманизъм и солидарност да бъдат посрещнати тези, които наистина имат нужда от закрила, а не икономическите имигранти.
Водещ: Говорите за хуманизъм и солидарност, което обаче не кореспондира с действията на Унгария, която ще строи ограда, сатана ясно и по границата с Хърватия.
Андрей Ковачев: Но строенето или опазването на границите на всяка суверенна държава е задължение и право на тази държава. Както и ние също така строим укрепление по границата с Турция, така и Унгария има това право. Аз не знам защо по някакъв начин се сочи с пръст Унгария или се критикува Унгария. Разбира се, че Унгария ще си укрепва своята граница. Има ГКПП-та, през които се извършва легалното преминаване на всеки човек. Не трябва по други места да ес извършва това, защото то е нелегално. Ако някой е бежанец, то на ГКПП трябва да заяви това, а не да търси някакви други места или което се случва сега – трафикантите на хора да печелят пари с нещастието на тези хора и да ги прекарват по нелегален начин в страните от ЕС.
Водещ: Има ли шанс страните от ЕС да се разберат все пак за бежанските квоти? Видяхме, че нямаше успех тази седмица събирането на министрите на правосъдието и вътрешните работи.
Андрей Ковачев: Аз смятам, че сега и след гласуването в ЕП и извънредната среща следващата седмица в Брюксел на шефовете на страните-членки, да се намери това решение, базирано на предложението на комисията и на гласувания текст днес от ЕП. Но пак казвам – ние сега говорим за 120 хиляди, а какво се случва, ако дойдат още 120 хиляди по нашите граници и успеят да влязат в ЕС? Докато няма решение на т.нар. цивилизована международна общност там, откъдето идват тези хора, дотогава и по нашите граници ще бъде така.
Водещ: Откъде да дойде това решение? Нали ЕС като организация е един от силните играчи на международната сцена?
Андрей Ковачев: Ние не сме военна организация, ние нямаме европейска армия за съжаление, може би, на която да заповядаме да тръгне да се бие с „Ислямска държава“. Големите играчи тук са САЩ, Русия, Китай, защо не, разбира се имат роля и Иран, и Арабските страни. Те трябва да загърбят геополитическите игрички, които в момента САЩ и Русия си разменят, и коя антитерористична коалиция е по-голяма и кой трябва да се включи в тази коалиция. Ето тук е моята критика и към САЩ, и към Русия, че позволиха толкова дълго време тази зараза да се разпространява и да всява ужас сред хората, които бягат в бежански лагери първо в Турция, Йордания и Ливан, и оттам след като ситуацията не се подобрява и губят надежда за връщане по родните места – и към европейската граница. Затова призоваваме и аз призовавах тази седмица Могерини в Комисията по външна политика в ЕС да изисква от САЩ, от Русия да намерят решение. Не едните само да подкрепят режима на Асад, а другите да говорят, че се бият срещу „Ислямска държава“ по въздуха. Така няма да стане. Явно, че трябва и сухопътна операция.
Водещ: Същевременно обаче Русия предприема доста действия и мерки по отношение на режима в Сирия. Това до каква степен е проблем, тези действия на Русия?
Андрей Ковачев: Ние точно не знаем. Аз лично не знам точно какви мерки предприема – дали наистина Русия е готова да се включи в сухопътна операция срещу „Ислямска държава“, а не в укрепването на летището и на пристанището в Сирия или на малкото територия, която все още е под контрола на режима на Асад. Затова ви казвам, че САЩ и Русия трябва най-накрая и колкото се може по-бързо да се разберат за наистина съвместни действия, които са насочени срещу „Ислямска държава“ , за да може да бъде тя премахната.

Димитър ДРАГАНОВ

Източник: агенция “Фокус”

Предишна статияАндрей Ковачев към Могерини: Как ще се справим с последиците от бежанската криза?
Следваща статияЕмил Радев, ГЕРБ/ЕНП: ЕС трябва да създаде центрове в трети страни за спиране на икономическата миграция