MEP Andrey Kovachev hosts the "HUNGER" exhibition by Yona Tukuser dedicated to the HOLODOMOR

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев ще бъде домакин на изложбата на Йона Тукусер „ГЛАД“, посветена на Гладомора, която ще бъде представена в Европейския парламент в Брюксел, през следващата седмица — 23 – 25 януари 2024 г.


Официалното откриване на изложбата ще се състои на 23 януари 2024 г. в 18:00 ч. (брюкселско време) в сградата на Европейския парламент.

В церемонията кратко обръщение ще бъде направено от г-жа Илиана Иванова, европейски комисар с ресор иновации, изследвания, култура, образование и младеж, както и от посланика на Украйна към Европейския съюз, г-н Всеволод Ченцов, и г-н Румен Александров, постоянен представител на България към ЕС.

Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП

 

„През 2023 г. светът отбеляза 90-ата годишнина от трагедията на Голодомор от 1932-1933 г. – глад, признат от Европейския парламент за геноцид срещу хората в Украйна. В този момент е важно да отдадем почит на онези, които са загубили живота си, както и да почетем техните потомци, които жертват живота си днес.“

Проектът „ГЛАД“ на художничката Йона Тукусер, българка от бесарабски произход, е резултат от 14 годишна работа, през които Йона събира исторически материали за глада в Украйна през 1921-1923, 1932-1933 и 1946-1947 г., използвайки информация от държавни архиви и лични интервюта със свидетели, преживели глада.

Йона Тукусер използва резултатите от изследванията си, заедно с нови документални видео източници, за да пресъздаде реалността на предизвикания от съветската влас глад в Украйна чрез картини, цитати от документи и свидетели, документален филм и инсталация от зърно, изгоряло в резултат на руска ракетна атака срещу склад в дунавско пристанище през 2023 г., заедно с фрагмент от руски дрон, изгорил това зърно.