Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент,зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

С решение на конкурсната комисия на Асоциацията на българите в Украйна, българският евродепутат Андрей Ковачев е избран за „ Човек на годината за 2016 г.“ – „за голям принос в отстояването на актуални политически и социално/икономически въпроси на българската общност в Украйна в структурите на Европейския парламент.“

 

Сред основните приоритети в работата на евродепутата са защита на правата на българските исторически общности в Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, Албания и Косово. Сред поправките внесени от Андрей Ковачев по различни доклади за страните от Западните Балкани са за признаване на българското национално малцинство в Албания, защита на правата на гораните в Косово, недискриминация на гражданите с българско самосъзнание в Македония, правото на обучение на български език в Западните покрайнини, Сърбия и др.

 

В свой поздравителен адрес към 7 Всеукраински български събор, който се проведе в Белгород Днестровската крепост по рано през годината, Андрей Ковачев заяви:

„Ние, българите, сме създали не една държава – отделени във времето на стотици години и в разстоянието – на хиляди километри. И винаги те са носили името България – Стара Велика България, Волжска България, Дунавска България. Създали сме и цветущи градове като Велики Болгар, Биляр, Казан, Плиска, Преслав, Търновград. България е единствената държава в Европа, която не е сменила името си и го съхранява повече от 1300 години. Това име е запазил нашият, българският народ с цената на милиони жертви, огромни страдания, тежък всекидневен труд и непоклатимо съзнание и родолюбие. Всичко това сме длъжни да помним и уважаваме и днес в общото ни европейско семейство. Към водачите на нашия народ и неговата държава, трябва да съхраним и изразяваме винаги синовна обич. И особено към кан Кубрат – основоположника на българската държавност в земите, на които Вие живеете днес. Ако ние, българите, не съхраняваме родолюбието си, не тачим предците си, не отстояваме постиженията или не виждаме грешките им, съставляващи историята ни, и не се учим от нея, не само ще загубим уважението на другите народи, но и ще се обречем на забрава, от която ще има кой да се възползва.“

 

Конкурсът „Човек на годината“ е учреден през 2002 г. от Асоциацията на българите в Украйна и се провежда веднъж в годината на общоукраинско ниво в края на календарната година във Всеукраинския център за българска култура в гр. Одеса. Конкурсът цели стимулиране и поощряване инициативите и действията по запазване на историческите ценности, съдействие за развитие на майчиния език история, култура и традициите на българите в Украйна, задоволяване на техните културни, етнически, социално/икономически интереси, развитие на приятелски и делови връзки между Украйна и България.

 

Тържествената церемония за удостояване званието „Човек на годината – 2016“ ще се състои на 17 декември 2016 г. от 13.00 ч. във Всеукраинския център за българска култура (Украйна, гр. Одеса. пер. Вицеадмирал Жуков, 9).