д-р Андрей Ковачев - домакина на здравен форум в ЕП
д-р Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП бе домакин на здравен форум провел се в Европейския парламент

На 17 ноември представители на националните министерства на здравеопазването, Европейската комисия, членове на Европейския парламент, организации на гражданското общество, съсловни и пациентски организации, както и други заинтересовани страни се събраха в Европейския парламент на здравен форум, организиран от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев.

 

Основната цел на събитието бе да представи пред широка публика наскоро публикувано становище на Експертната група за ефективни начини за инвестиране в здравеопазването относно достъпа до здравни услуги и да инициира дебат по основните препоръки в документа.

Темата за равния достъп до качествено здравеопазване намира все по-централно място в дневния ред на европейските институции, за което активно работят инициираната от д-р Ковачев платформа в Европейския парламент и Партньорството между заинтересованите страни на европейско ниво.

 

По време на събитието представители на Европейската комисия и Люксембургското председателство на Съвета на ЕС представиха работата и инициативите на двете институции в тази област. Председателят на експертната група проф. Ян Де Масенер, професор по семейна медицина и първична медицинска помощ в Университета Гент (Белгия), както и докладчикът за становището д-р Сара Томсън, старши специалист по финансиране на здравеопазването в Регионалния офис на СЗО за Европа, подчертаха огромните неравенства по отношение на достъпа на пациентите до качествено здравеопазване в рамките на страните-членки на ЕС, както и между тях. Докладът разглежда основните бариери пред достъпа – финансова достъпност, навременност и наличност на здравни услуги. Една от основните препоръки на експертите е да се събират повече и по-надеждни данни, чрез които да разберем колко точно са пациентите с ограничен достъп до здравни услуги във всяка страна членка, какво точно липсва или не е ефективно и би трябвало да се промени.

„Трябва ни пълна и точна информация за проблема, за да може европейските институции да помогнат на националните власти да разработят мерки за неговото преодоляване. Както за успешното лечение на едно заболяване е нужна точна диагноза, така и за намаляването на здравните неравенства трябва да знаем в какво се изразяват проблемите с достъпа във всяка една от страните-членки. Радвам се, че в това отношение препоръките на експертите съвпадат напълно с нашите искания за по-ефективно измерване на достъпа чрез разработването на нови показатели“, заяви Ковачев.

По време на събитието беше обявено, че по предложение на инициираната от Андрей Ковачев група в Европейския парламент в бюджета на ЕС за следващата година ще бъдат предвидени средства за тази цел.

„Това е добра новина, защото измерването на достъпа до здравни услуги е важна стъпка към намаляването на здравните неравенства в Европа!“, допълни Ковачев.

Според него заради социално-икономическите различия между страните-членки не е реалистично да се цели пълно изравняване на достъпа до здравеопазване, но може да се работи за дефинирането на базов пакет от здравни услуги, достъпен за всички европейски граждани.

ЧРЕЗПП ГЕРБ
Предишна статияАндрей Ковачев: Свалянето на режима на Асад вече не е първа задача на европейските държави
Следваща статияМария Габриел и специалният пратеник на ЕС за Близкия изток настояха за дългосрочна стратегия за мир в близкоизточния регион