Андрей Ковачев
Андрей Ковачев - член на комисията по външна политика в Европейския парламент
С всеки нов атентат и загинал вероятността за сухопътна операция се увеличава. Това заяви от Брюксел д-р Андрей Ковачев, член на комисията по външна политика в Европейския парламент на презентация на тема „Представяне на работата и ролята на Европейския парламент в процеса на взимане на решения в ЕС“

 

На срещата превес взе темата за тероризма и последните терористични атаки, отнели живота на десетки невинни граждани.

„В момента „Ислямска държава“ наброява около 40-50 000 хиляди бойци, като прибавим към тях подразделенията на Африка и хаоса в Либия. Това е доста сериозна сила на която засега се противопоставят много често само думи и бомби от въздуха, а с бомби от въздуха вече много хора смятат, че няма как да стане“, коментира д-р Ковачев.

По думите му, това е война срещу действията на „Ислямска държава“ и терористите, но не в класическия смисъл, какъвто се знае от 2000 години насам.

„Действията на целия Европейски съюз, особено и след като Франция задейства член 42-ри, алинея 7-ма означава, че държим да имаме и общ отбранителен капацитет, което е хубаво и може би не е лошо да тласне европейската интеграция обратно на това, което говорят тези, които предричат разпад на Европейския съюз. Тези ужасни предизвикателства пред нас трябва да ни покажат, че само заедно можем да се отбраняваме“, каза още евродепутатът.

Андрей Ковачев допълни, че е необходимо обединение на отбранителните капацитети в Европейския съюз, особено в България, където има проблеми с финансирането на армията.

Трябва да се намери начин ЕС да си сътрудничи с Русия, без това да предава Украйна или европейската позиция за анексирането на Крим, категоричен бе Ковачев.