Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

В навечерието на втората годишнина от войната между Русия и Украйна, както и в годината на редица ключови за бъдещето на света избори – за американски президент и нов състав на европейските институции, а също и на втория юбилей на България в НАТО, което чества 75 години от създаването си, водеща тема е и ще бъде отбраната.

 

С призив да бъдат увеличени инвестициите в този сектор до 2 процента от многогодишната финансова рамка излезе българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков:

„Европа има потенциал да работи сама за отбраната си – още от следващия мандат на Европейската комисия да има комисар по отбраната и след това Комисията да насърчава всички държави в Европейския съюз да започнат да разходват за отбрана достатъчно, така че да не са само ползватели на тази отбрана, но и да могат да се грижат за общият ни капацитет – нещо, което към момента не е факт“.

Затова и настоява чрез бюджета на Европейския съюз още от догодина да бъде осигурено финансиране за военната мобилност и промишленост, „защото се видя, че – цитирам главнокомандващите на няколко европейски армии – не сме готови“:
„Случващото се в Украйна се оказа ясно изненадващо за много от армиите в Европа, които не разполагат с достатъчно боеприпаси. Така, че да има възпиращ ефект“.

Новаков се обяви и за подкрепа и защита на критичната инфраструктура:

„В европейския бюджет да се изведе като приоритет отбраната, да подпомага държавите по различни начини – от една страна индустрията, която подпомага за отбраната, а от втора страна инфраструктурата“.

„Програмата за свързване на Европа инвестира в магистрали, в жп линии, в мостове, в тунели, в електропреносна мрежа – такава критична инфраструктура може да имат двойно предназначение. Нарича се „военна мобилност“ – това значи, че където се налага магистралите могат да се укрепват, мостовете да се усилват, тунелите да се разширяват, така че в мирно време да служат за свободно движение на хора, но ако се наложи много бързо да могат да бъдат предислоцирани военна сила и техника“.

Създаването на пост европейски комисар по отбраната

”ЗА” еврокомисарят по отбраната да бъде координатор в сферата се обяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП:

„Отбраната е изключително в прерогативите на всяка от държавите-членки, но знаем, че поотделно не можем да се справим и затова такъв комисар би координирал много добре работата между отделните министерства на отбраната, както и най-важно – общите обществени поръчки за отбранителна техника би било добре за всички“.

Освен за еврокомисар, заговори се отново и за създаването на европейска армия.

По темата Андрей Новаков каза, че би „бил по-обран“, тъй като „в момента за нашата сигурност повечето от държавите членуват в НАТО, имаме такъв общ отбранителен потенциал, а създаването на нова армия би създало по-скоро противоречие, аз бих казал, сред нашите съюзници извън Европейския съюз“.

„Дали ще бъде кръстена „европейска армия“ по-скоро е без значение и според мен към момента това е провокация, но аз и няма как да подмина това, че може би е време да говорим за общи европейски проекти в отбраната. Например, общ европейски самолетоносач“, подчерта Новаков.

Каква е ролята на НАТО за страната ни и съответно на България в Алианса?

„Взаимно необходими сме си“, отговори в интервю за БНР Андрей Новаков:

„България има изключително геостратегическо разположение, важно е за всеки от нашите съюзници – страна, която пази външната граница на Европейския съюз, но в случая и на НАТО, така че ролята ни е много значима. Особено при това напрежение на изток – тази война, която се води само на 300 км от българския бряг“.

Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: „При 155-милиметрови снаряди имаше няма да нарека разочарование, но доста въпроси затова обещаните количества за Украйна дали могат да бъдат изпълнени. Видя се, че е по-трудно отколкото се е очаквало за европейския военнопромишлен комплекс“:

„Силният знак, който и Европейския съюз, и Съединените щати излъчиха с одобрената помощ за Украйна е много важен, защото вижте какво се случи – политически опозиционери биват вкарвани в затвора и умират там. Това е ясен знак, че си имаме работа с режим. Това не е битка само на Украйна, защото колко пъти се случваше в миналото – Грузия, Южна Осетия, Абхазия, Крим, Донецк, Луганск. Трендът е ясен, посоката е ясна и затова отпуснатите помощи бяха толкова важни“, подчерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„Договорът, благодарение на който НАТО функционира, не обвързва действието на Член 5 с конкретно плащане на дадена сума, със закупуване на дадена техника или с нещо друго“, каза Андрей Новаков.

„Според мен е напълно възможно с новите поръчки, които българската армия направи както за пехотата, така и във ВВС, а и за ВМС съм сигурен, че ще постигнем целта от 2 процента“, прогнозира Новаков.

В момента в България е 1,9 – с планираните допълнителни разходи съм сигурен, че ще че го достигнем. В момента контекстът е такъв, че съвсем е разбираемо разходите за отбрана да се увеличават и никой няма да пита защо“, добави евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„Годината ще бъде ключова – тя ще ни даде много отговори, включително за ситуацията в Щатите и в цяла Европа заради европейските избори. България просто трябва да бъдат в крак с времето – да не поема излишни рискове и да може първо сама да се грижи за своята отбрана, второ – да подпомага своите съюзници“, постави акцент Новаков.

„Това, разбира се, е свързано с бюджетни средства. До голяма степен може да се възползваме от Европейския съюз и възможностите, които той предоставя. И към момента има такива програми, които създадохме – като програмата ASAP. Надявам се страната ни да се възползва“, каза Андрей Новаков за фонда, създаден с Регламента ASAP, чрез който за първи път в историята ЕС финансира пряко производството на отбранително оборудване от своя бюджет.


ℹ️ Във фокуса на Европа – годишнината от войната в Украйна, НАТО и новите предизвикателства и неизвестните след изказването на Тръмп — чуйте в аудиото ⬇️