Andrey Novakov
Андрей Новаков - ГЕРБ/ЕНП
Ако мерим икономиките си в проценти растеж на БВП, то заетостта сред младите е въпрос на конкретни хора и тяхното бъдеще, а не на числа и графики. А конкретните млади хора ценят единствено конкретни мерки и резултати”.
Тази позиция изрази Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ във връзка с дебат в пленарна зала със заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис. Това се случи по време на заседанието на Европейския парламент в Брюксел.

Според евродепутата, държавите-членки трябва да преминат към модел на публично-частни служби по заетостта:

„В някои държави има сайтове и услуги за заетост, които се справят по-добре от публичните служби по заетост. Бизнесът наема младите ни хора и компаниите трябва да имат по-силен глас и участие в управлението на службите по заетост.”

Новаков допълни, че програма „Еразъм за млади предприемачи” е новата заетост за младите, но трябва да се направят две стъпки. Програмата да стане глобална, обхващайки САЩ, Китай и Япония. Така младите европейци ще се учат от най-добрите предприемачи, след което ще стартират бизнес и ще наемат още млади хора.

Новаков се застъпи и за бюджет на програмата, отговарящ на търсенето. Средствата до 2020г. са едва €55.3, а програмата показва добри резултати. 90% от участвалите предприемачи са на възраст под 40г., а над 1/3 от тях стартират свой бизнес след участие.

Предишна статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: ЕС да намали вноските на държавите за сметка на нови собствени приходи
Следваща статияЕва Паунова ГЕРБ/ЕНП: Големите компании могат да спомогнат развитието на стартиращите предприятия