Andrey Novakov
Андрей Новаков - ГЕРБ/ЕНП

„В петък преминахме през 15-часови преговори със Съвета и с Европейската комисия върху бюджет 2016 на ЕС. Моите приоритети бяха повече средства за програма „Хоризонт 2020“ и за младите хора и се радвам, че те залегнаха във финалния вариант на бюджета“.

Това заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ след края на преговорите по бюджета.

Според него, успех за България е, че Програма „Еразъм +“, която е най-успешната в ЕС и важна за страната ни инициатива за мобилност в образованието, обучението и предприемачеството, получи 30% увеличение спрямо 2015г., достигайки €1.8 млрд.
Новаков допълни, че делегацията на Европейския парламент, от която той бе част, е постигнала договарянето на 10 млрд. евро, което с над 11% повече в сравнение с 2015 г., в подкрепа на програма „Хоризонт 2020“. Инструментът финансира научни изследвания и иновации в ЕС и е важен за страната ни с цел изграждани на учени кадри и капацитет.

Програмата за конкурентоспособност на малките и средни предприятия (COSME) също получи увеличение – от €14 млн., особено в частта за улесняване достъпа на малките и средни предприятия до финансиране.

На 24-ти и 25-ти ноември Съветът и ЕП трябва да одобрят финалния вариант на европейския бюджет, допълни евродепутатът.