Управляващите взеха правилното решение като извикаха българския посланик от Скопие. Това дава ясен сигнал, че Република Северна Македония продължава да не предприема никакви действия за ограничаване на антибългарското говорене в страната, коментира в ефира на Euronews Bulgaria българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев

Според него България многократно е показала желанието си за подобряване на отношенията със Скопие, но бездействието на политическите елити там е довело разрива в дипломатическите отношения.

„Това е следствие на многогодишните „усилия“ на другата страна да не вземе никакви ефективни мерки срещу дискриминацията на българите в РСМ и създаването на такава атмосфера“, смята евродепутатът.

Те трябва да са сериозни – дали искат европейска интеграция, или не? Европейската интеграция е двупосочна улица. Ако те смятат да останат в югокомунизма и в сръбската и руска доминация, която им налага тази „дълбока държава“… Навремето и Люпчо Георгиевски говореше за „дълбоката държава“, която спира всякакво сближаване между България и РСМ.

Когато през 2017 година Борисов и Заев подписаха договора, имаше еуфория – смятахме, че всичко ще тръгне напред, ще преодолеем различията, разединението и омразата, припомни Андрей Ковачев.

И изведнъж кой включи спирачката, пита той.

„Не обикновените граждани, а този елит от Югославия не желае тази промяна, не желае и на йота да промени историческия наратив – иска ние отново да бъдем показвани като татари, фашисти, окупатори, асимилатори“, категоричен е Ковачев.