Andrey Novakov
Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори пореден мандат. През последните шест години той е част от преговорния екип на Европарламентa за ежегодните бюджети на Европейския съюз. Той е координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).

Комисията по петиции на Европейския парламент (PETI) гласува и прие с пълно единодушие предложението на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков за въвеждане на времеви стандарт от 1 минута за обработка на камионите по вътрешноевропейските граници.

В резултат на това решение предстои Европарламентът да се произнесе с финална резолюция на следващата си пленарна сесия през април в Брюксел.

Това отдавна не е моята петиция, а „българската петиция“ в Европарламента, защото за нея се застъпиха още двама български колеги от различни политически групи – Емил Радев (ГЕРБ / ЕНП) и Ангел Джамбазки (ВМРО / ЕКР), които станаха докладчици в сянка и работиха по текста на резолюцията, и по този начин гарантираха подкрепа за исканията на българските шофьори, коментира Андрей Новаков.

Емил Радев добави, че „ с проекта за резолюция защитаваме не само интересите на шофьорите, но и правото на България и Румъния възможно най-скоро да станат част от Шенгенското пространство и по суша, като се отправя призив към белгийското председателство и всички членове на Съвета за присъединяването ни не по-късно от средата на 2024 г.“  

Резолюцията идва като мярка за преодоляване на опашките по границите след многократни призиви и инициативи за намиране на трайно решение за преодоляване на задръстванията по границите и осигуряване на достойни условия за труд на товарните шофьори.

През септември 2022 г. Новаков лансира идеята бъде въведен общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници и стартира подписка, за да може да представи идеята в Европейския парламент. Събирането на подписите отне шест месеца и бе проведено на територията на цялата страна.

Андрей Новаков от Русе: Действаме на европейско ниво проблемът с опашките по границите да бъде решен завинаги!

 

През февруари 2023 г. Новаков внесе в Европейския парламент 44 247 подписа с искане за дебат и позиция за решение на проблема с опашките по границите.  Документът беше разгледан в Комисията по петиции през ноември, като заседаващите оставиха петицията отворена до постигане на крайно решение относно бъдещите стъпки за нейното обсъждане и гласуване.

Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: Край на опашките по границите ни! През април ЕП ще се произнесе по идеята ни за 1 мин. за обработка на камиони