Emil Radev
Борбата срещу двойните стандарти при храните, която съм приел като своя лична кауза, е в името на здравето на 100 млн. европейци. Извоюваната програма с бюджет от 1,3 млн. евро е първата реална и решителна крачка в голямата битка за качеството на хранителните продукти.

Това заяви кандидатът за член на Европейския парламент от листата на ГЕРБ и СДС Емил Радев. Той символично стартира предизборната си кампания в Добричка област от с. Победа, където заедно с областния координатор на ГЕРБ и народен представител вицеадмирал Пламен Манушев се срещна с членове и симпатизанти на партията.

Сред присъстващите бяха и депутатът Даниела Димитрова, председателят на Общинския съвет на община Добричка Пламен Станчев, както и общински ръководители на ГЕРБ.

„Само преди 5 години в евроинституциите се отричаше наличието на разлики в качеството на храните в Източна и Западна Европа. Пилотната програма, която предложихме с колегата Андрей Новаков, гарантира изследвания на продукти и информационни кампании в защита на потребителите. С нова директива завишихме санкциите за нарушителите, но за да постигнем промяната, която искаме, е необходим общоевропейски контролен орган. Това е следващата цел, която съм си поставил”, обясни Радев.

Сред акцентите в дискусията бяха въпроси, свързани със сигурността в ЕС.

Emil Radev„Преборихме се България да стане част от всички информационни системи за защита на границите, да получим финансова помощ, да бъдем включени в обхвата на Европейската гранична и брегова охрана и сега отчитаме почти нулев миграционен натиск”, изтъкна Емил Радев по повод свършеното през изминалия мандат в Европарламента.

Той припомни, че с гласовете на социалисти и либерали в ЕП е било отхвърлено предложението му Европейската гранична и брегова охрана да има повече правомощия за връщането на мигранти.

„Днес виждаме, че в листата на БСП има трима агенти на бившата Държавна сигурност. Да пращаш в Брюксел хора от бившите комунистически служби би се възприело от европейските ни партньори като провокация. В качеството си на евродепутати трябва да защитаваме националния интерес и да търсим консенсус по важните теми. Длъжни сме да съхраним извоюваното доверие и добрия имидж на страната ни”, категоричен бе Радев.

Той цитира статистика, която сочи, че корупцията далеч не е проблем само в България.

„Именно затова настоях и за въвеждането на общоевропейски механизъм за върховенство на закона и демокрацията, който да замени дискриминационния Механизъм за сътрудничество и проверка. Българското председателство на Съвета на ЕС имаше важна роля за структурирането на Европейската прокуратура. Като начало тя ще се занимава с измамите с евросредства и с ДДС”, информира Емил Радев.

Пламен Манушев отбеляза заслугите му за премахването на апостилите и нуждата от легализация на официални документи в ЕС, както и усилията чрез нов европейски закон да се сложи край на „вечните длъжници”.

„Съвременната икономика е „на колела”, затова добрата инфраструктура е двигател на икономическия растеж, а европейските средства ускоряват подобряването на средата за живот”, изтъкна Пламен Станчев.

Той увери, че всички в земеделските общини са оценили ролята на европейската солидарност за развитието на селското стопанство, а от началото на членството ни в ЕС рентите, които се изплащат в област Добрич, са се увеличили поне 5 пъти. „За периода 2014-2018 г. от европроекти в областта са влезли 221 млн. лв. Това са инвестиции, които движат региона напред”, заключи Красимир Николов, ръководител на ГЕРБ в община Добрич.