Alexander Yordanov
Александър Йорданов - СДС/ЕНП

Български успех в Брюксел!


Така евродепутатът от СДС/ЕНП Александър Йорданов определи представянето на Мария Габриел пред Европейския парламент.

Aleksandar YordanovАз присъствах на това изслушване и наистина искам да поздравя Мария Габриел за нейното достойно представяне в Европейския парламент!


Не всеки ден имаме повод да кажем добра дума за българските политици, затова и когато имаме такъв повод не би трябвало да го премълчаваме. Аз лично много съм видял в политиката, но бях възхитен от начина, по който г-жа Габриел успя да отговори дори на онези депутати, които явно задаваха и провокативни въпроси, но тя се справи великолепно, това е факт! Не може да си кривим душата, браво на г-жа Габриел!

Убеден съм, че тя ще бъде един от тези еврокомисари, които ще бъдат приети с най-голяма подкрепа и единодушие от Европа!


 

По думите на Йорданов, България трябва да продължи с активна политика да подкрепя членството на Северна Македония в ЕС и това трябва да се осъзнава като наш национален дълг и отговорност.

С Македония ни свързва обща история, от която не можем да избягаме, имаме общи национални герои и по никакъв начин не трябва да пречим на нейното бъдеще. На емоциите не трябва да се поддаваме, защото в политиката те са лош съветник.

България не трябва и да поставя никакви условия пред Северна Македония за получаване на дата за започване на преговорите й с ЕС. Тя трябва да има шанса да стартира това състезание.

В преговорния процес обаче в рамките на 4-5 години ще имаме достатъчно време и шанс всички онези въпроси, които намираме за спорни и по които се сблъскват мненията на историците и политиците,  да бъдат решени в смисъла на самото членство – разбирателството.

Македонците постепенно изживяват това, което е заучено от учебниците в рамките на 70 години. Не могат да се събудят различни и проблемът да бъде решен с магическа пръчка изведнъж.

Но България не трябва да поставя никакви условия за началото на преговорите на Македония с ЕС. Това ще стане на масата на преговорите по време на самия процес. Тогава съществува и вероятност много от политиците да не разбират същността на .нашия спор. Въпрос на професионално умение на българските политици и на подкрепата на българската научна общност и съвместните им действия е да доведем нашето разбиране за историята и нашата теза до съзнанието на  останалите държави. Това е най-важното. 


Чуйте цялото интервю с българският евродепутат от СДС/ЕНП – Александър Йорданов в  звуковия файл: