Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Европейския парламент за трети пореден път призовава България да стане част от Шенгенското пространство, защото тя де факто е в него.


Това каза Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация и заместник-председател на ЕНП в Европейския парламент, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Тази вечер в ЕП предстоят дебати по нова резолюция, в която се призовава за незабавно приемане на България в Шенген, допълни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Andrey Kovatchev

„Първата резолюция е от юни 2011 година. През цялото време с огромно мнозинство ЕП в различните си състави призовава европейския Съвет да прояви своята солидарност и справедливост и страни като Нидерландия, Дания, Франция и Германия, които не изпълняват ангажимента, който е поет, когато условията са налице, а те са налице. Както ЕК, така и ЕП, и службите, които са оценявали, са заявявали, че ние де факто сме част от шенгенската информационна система. Обменяме информация и допринасяме за сигурността на целия ЕС. Остава само финалният акт да бъде взет като решение от Съвета, за да сме част от Шенгенското пространство. Заради пандемията обаче на много места това пространство беше и продължава да бъде ограничено. Паспортна проверка има на много места и шенгенското законодателство бе и продължава да е отменено“, подчерта Андрей Ковачев.

Андрей Ковачев подчерта, че предизвикателствата пред ЕС са сериозни. Част от важните теми по време на словенското председателство са свързани със справянето с кризата от пандемията, фонда за възстановяване да заработи и реално парите да достигнат до регионите.

„Ваксинационната кампания трябва да продължи с много по-силна комуникационна кампания, европейските граждани да имат доверие във ваксините и да се ваксинират, за да предотвратим рискове от затваряне на европейските страни и икономиката. Темите за миграцията, функционирането на Фронтекс, Западните Балкани и усилията, които Словения е готова да направи в посока преодоляване на пречките за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани“, допълни Андрей Ковачев.

Важен момент е и конференцията за бъдещето на Европа, каза още той.

Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев: ГЕРБ и Борисов имат пълна подкрепа от Европейската народна партия!
Следваща статияАлександър Йорданов СДС/ЕНП: Гражданите да кажат много по-ясно и по-категорично в каква Европа искат да живеят, като разговарят по значимите теми в обществения живот