Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

„България и Румъния са гарант за повече безопасност на границите, ние увеличаваме сигурността в Шенген!“


Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, председател на българската делегация в ЕНП в ЕП и говорител на ЕНП по въпросите и разширяването на ЕС д-р Андрей Ковачев в предаването „Кой говори“ по Дарик радио.

Има ли шансове България да бъде приета в Шенген?

„Една от възможностите е двуетапното приемане въздушни граници първо, после сухопътни“, заяви той.

Андрей Ковачев посочи, че в Нидерландия крайно десният кандидат Герт Вилдерс спечели изборите с висока активност, което може да бъде индикатор за голямото загриженост на избирателите относно миграцията. Той подчерта, че въпреки че България и Румъния са изпълнили всички необходими изисквания, приемането в Шенген не зависи изцяло от тях.

Граничен контрол и миграционни предизвикателства

Ковачев подчерта важността на ролята, която България играе в пазенето на границите от мигранти. Той заяви, че страната ни успешно справя със защитата на външните граници и изрази сравнение с други европейски държави:

„Ние пазим границите от мигранти по–добре от други европейски държави. Основният поток мигранти минава през Сърбия и Унгария, но към тях няма такава критика като нашата с българо-турска граница, която ние всъщност пазим много добре“, коментира той.

„Общата цел на всички е да опазим външните граници и да ги направим възможно по-защитени. Общата ни задача е да се борим с трафика на хора“, допълни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

България като гарант на безопасност и участието в Шенгенската информационна система

„Ние сме гарант за повече безопасност на границите, ние увеличаваме сигурността, ние сме част от Шенгенската информационна система, която захранваме от доста дълго време“, коментира Ковачев.

Той посочи разликата между политическото говорене и експертния анализ, казвайки че експертите виждат приемането на България и Румъния в Шенген като стъпка напред. Въпреки това той изрази загрижеността си, че политическите решения са често повлияни от притесненията на избирателите относно миграцията.

Каква трябва да е позицията на България, ако чуем отрицателен отговор

Андрей Ковачев подчерта необходимостта от съгласувана позиция между България и Румъния, както и с другите партньорски страни, подкрепящи приемането на двете балкански страни в Шенгенската зона. Той призова за обединение на усилията и изграждане на партньорства за успешно преминаване към членство в Шенген.


ℹ️ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – чуйте в аудиото ⬇️