Emil Radev
Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент (LIBE)

Във Франкфурт ще бъде разположена новата Агенция за борба с прането на пари (AMLA). Това решиха Европейският съвет и държавите членки. Кандидатствали са девет страни, но България не е сред тях. Очаква се новият орган на ЕС да заработи в средата на следващата година.

„Битката беше оспорвана“, обясни пред БНР българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

„Създаването на агенцията е завършек на целия пакет за борба с прането на пари, включващ два регламента и една директива. До края на този мандат пакетът за пране на пари ще бъде гласуван както от Съвета, така и от ЕП. Той ще има пряко действие още през тази година“.

България остана единствената държава членка на ЕС, в която няма разположена европейска агенция, отбеляза още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„Страната ни не беше между кандидатите за седалище на новата европейска агенция, която е много голяма и престижна. Загубихме голям шанс, но може би обективните обстоятелства, като влизането ни в „сивия списък“ за пране на пари, щеше да ни донесе много негативи при кандидатстването“.

❗Още преди година и половина Емил Радев предупреди, че предстои такава процедура.

„Тогава Асен Василев беше министър в правителството на „Промяната“ и получих отговор, че е много заинтересован. Година и половина по-късно, пак при същия министър, нищо не се случи. България даже не си пусна фиша“.

Новият орган ще координира на европейско ниво политиките за борба с пране на пари и финансиране на тероризма, обясни Радев.

„Засега такава координация няма. Новият орган ще има много широки правомощия и ще може да да надзирава пряко 40 от най-големите банки в ЕС. Той ще наблюдава и нефинансовия сектор, ще координира звената за финансово разузнаване и надзорните органи и ще има правомощия, свързани с целевите финансови санкции, налагани от ЕС“.

Вкарването ни в „сивия списък“ на държави с риск от пране на пари е голям удар, заяви Емил Радев.

„Ние сме единствената европейска държава в него. Вкараха ни заради доклади за дейността ни през 2021 г. и 2022 година. Правителството направи план за действие за излизане. Законодателно обаче не съм видял да се свърши всичко, което е в него. Ще трябват няколко положителни доклада, за да бъдем извадени“.

Той се надява това да не попречи на страната ни за влизане в Еврозоната.


ℹ️ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП може да чуете в аудиото ⬇️