За две години България е получила едва 1% от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков за телевизия CNN Румъния (Antena 3) и подчерта, че политическата нестабилност и поредицата от избори са причината до България до този момент да са достигнали плащания в размер на едва 42 млн. лв. от наличните за страната ни 6,9 млрд. лева.

Забавянето е огромно и по мое мнение поне половината от тези средства са в риск. В тези трудни времена нито един политик и нито едно правителство не трябва да позволи такова нещо да се случи, заяви Новаков и добави, че такава възможност държавите имат само веднъж.

Andrey Novakov CNN (Antena 3)„Не искам да бъда на мястото на този политик, който някой ден трябва да обясни на младото поколение защо страната му не се е възползвала максимално от тази възможност“. По думите му страните-членки са изправени пред предизвикателството да работят едновременно по изпълнението на оперативните програми и да разработват своите Планове за възстановяване, но „щом има държави, които успяват да го направят и даже подготвят инвестиции занапред, значи явно ние изпускаме нещо“. 

Координаторът на Европейската народна партия в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент прогнозира, че конкретно за България общата сума от оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост възлиза на финансиране, което в идващите седем години може да промени значително средата у нас.

„Изморих се България и Румъния да бъдат сочени с пръст и да ни се слага етикет, че не можем да се възползваме от това, което сме договорили. Бих искал вместо да изоставаме и да се борим със зъби и нокти да сме в Шенген и Еврозоната, да ни сочат за пример как нови страни-членки напредват и настигат старите европейски държави“.

ЧРЕЗandreynovakov.eu
ИЗТОЧНИКCNN Antena 3
Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел: Търновци са горди и способни хора – доказали неведнъж, че могат да намират правилния път!
Следваща статияАсим Адемов ГЕРБ/ЕНП: Много е опасно, когато хора без опит, без експертиза си правят опити с управлението на държавата!