Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев – член на Комисията по външни работи на ЕП, категорично подчерта, че България е част от ЕС и НАТО и подкрепя жертвата, а не агресора във войната!


 

„Учуден съм от това ниво на лицемерие и игра със страховете на хората по отношение на въвличането на ЕС или България във войната в Украйна, изпращане на български войници. Абсолютно фантастични сюжети, с които се цели ясно и категорично да се обслужи интересът на Кремъл. Ние сме за мир, искаме мир и затова Руската федерация трябва да се изтегли от Украйна. Не сме в джунгла, има международно право, има териториална цялост на страните, има Будапещенски меморандум, под който стои подписа на руския президент“.

По думите му всеки, който е за мир в Украйна, трябва да вдигне плакат пред руското посолство и да настоява Русия да се изтегли от териториалните граници на Украйна.

„Не става въпрос за участие на страни от ЕС с войски, това въобще не е обсъждано. Няма такива планове – нито в Брюксел, нито сме чули някъде по света, че някой ще изпраща войски в Украйна“, допълни Ковачев.

Той припомни, че още преди войната в Украйна е имало настояване ЕС да засили отбранителния си капацитет и да се инвестира в повече и по-ефективни системи за отбрана:

„Сега, със създаването на този европейски инструмент за мир, в който има около 6 млрд. евро, може да се използва и страните, които имат капацитет за производство на отбранителна техника, да го повишат, а запасите, които имаме, да ги предоставим на сражаващите се за своята свобода и независимост украинци. А липсите да бъдат запълнени и финансирани от европейския бюджет. За България има и много предимства – икономически, нови работни места, инвестиране в научна и развойна дейност и в нови отбранителни системи“.


ℹ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев и спорът му с евродепутата от БСП/ПЕС Елена Йончева, за това „влиза ли ЕС във войната в Украйна“ – чуйте в аудиото ⬇