Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Това, което успяха българските правителства да постигнат преди 2020-а година, а именно добри финансови програми за България, за съжаление през последните години българските правителства не успяха да усвоят огромни финансови средства.

Това коментира за Money.bg от Европейския парламент в Страсбург българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

Това е изключително тъжна новина, че ние само няколко процента от средствата, които са определени за България, успяхме да използваме за нашите региони, за нашите градове, за нашата инфраструктура, за нашата екология, за конкурентоспособността на българската индустрия.

Ковачев изразява надежда, че страната ни ще успее с много по-бързи темпове да усвои европейските средства оттук насетне и те да бъдат достъпни за българските региони и българската индустрия. Според него това може да стане само с по-добра координация между местната власт, българското правителство и европейските институции.

Ще загуби ли България още милиарди евро?

Андрей Ковачев е категоричен, че със сигурност страната ни ще загуби още сериозни финансови средства, ако няма координиран натиск от страна на българските власти към европейските институции.

Трябва да има възможност за повече гъвкавост и за удължаване на сроковете за използване на средствата по различните програми и особено от Фонда за възстановяване и устойчивост.

Според българския евродепутат от ключово значение през следващия мандат са запазване и увеличаване на конкурентоспособността на европейската индустрия, намаляване на бюрокрацията и регулациите и предвидимост за бизнеса да може той без проблеми да прави инвестиции.

Работните места трябва да се увеличават в ЕС, а оттам да се повишават и доходите и социалните придобивки на европейските граждани. Това е изключително важно, защото ние сме в огромна конкуренция с други пазари като Китай и Индия, САЩ и Канада.

Конкуренцията на Китай, регулациите на ЕС и изкуственият интелект

Андрей Ковачев коментира, че Брюксел трябва да диверсифицира търговските си взаимоотношения с Пекин, защото Европа не трябва да бъде прекалено зависима от Китай. Това обаче може да стане само с насърчаване на инвестициите от страна на европейските компании и производители.

Колкото до изкуствения интелект, Европейският съюз е пионер на приемането на законодателни мерки по отношение на цифровия свят – с регулацията на цифровия акт по отношение на платформите и разбира се по отношение на изкуствения интелект. Той ще допринесе за много положително развитие на човечеството, но в същото време тези, които се опитват да злоупотребяват с новите технологии ,щ есе опитват да изкарват ползи в ущърб на европейските граждани.

По отношение на присъединяването на България към еврозоната и сухопътния Шенген, евродепутатът прогнозира, че това ще стане скоро единствено ако имаме стабилно правителство и предвидимост в политиката.


ℹ️ Какво още каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – вижте във видеото ⬇️