България трябва да отговори твърдо на Република Северна Македония. Трябва да се изисква властите там да проведат съдебен процес срещу задържаните и да се наложат най-тежки наказания, ако се докаже, че те са виновни. Културните клубове в България се радват на спокойно съществуване. Македония трябва да разбере, че пътят към Брюксел минава през София. България каза „да“ на преговорите с РСМ, а не на членството й в ЕС. Оттук – насетне има много преговорни глави и България може да спре процеса.

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той е на мнение, че Северна Македония е далеч от членството й в ЕС.

Новаков бе категоричен, че страната ни заслужава да влезе в Шенген!

Аз предлагам да погледнем нещата и по друг начин. Много е лесно, включително и на мен, да дойда тук в студиото, ще бъде интересно и за зрителите, и да кажа „тези са лоши, онези са лоши…“, не че не мога, но не е и самата истина. Истината е, че и самите ние тук в България създадохме огромна част от доводите да не Andrey Novakovвлезем в Шенген. Нека Ви дам и един пример.

Когато човек на много висока позиция в България – премиер, излезе и каже: „моята държава  е най-корумпираната, нашата граница е пробита, минава се срещу 50 евро, пълно е с престъпност, от мен започва летоброенето, аз започвам да ги боря тези неща…“

И когато след три месеца някой ти каже, „ами вие сте най-корумпираната държава, всеки може да премине през границата ви – не може да влезете в Шенген…“  И ти да казваш, леле, какво стана сега, те са виновни, че не ни пускат.

Такова нещо не можеш да видиш в чужбина.  Ти си ръководител на една държава. Дали за шест месеца или за шест години, трябва да си дадеш сметка, че някой преди теб е свършил нещо. Може ти да не го харесваш много, но имаме 2-3 национални приоритета – влизане в Еврозоната, влизане в Шенген, отпадане на визите за САЩ. И по тези конкретно три приоритета не политиканстваш! Отиваш и казваш,  момчетата и момичетата, които ни пазят границата са едни от най-добрите в Европа – защото е истина! Някои от тях загубиха живота си, за да пазят външната граница на ЕС.

Андрей Новаков припомни, че от 11 години България е изпълнила всички условия, отговаря на всички критерии и е готова да влезе в Шенген! Причината да не влезем не е липсата на камери, скъсана на места ограда, посочи той и  бе категоричен, че страната ни заслужава трябва да влезе в Шенген!

„В Брюксел на моите колеги им беше много странно и ми беше трудно да им обясня, защо това, че политическите лидери в България са седнали да си говорят е новина. Нещо, за което г-н Борисов призоваваше от много дълго време. Те ме питаха „разбрахте се, ще има правителство ли? Аз им отговарям, не, просто политическите лидери са седнали публично да разговарят. И те учудени ме питат, защо това е новина в България?!“

Новаков е на мнение, че „Демократична България“ е естественият партньор на ГЕРБ, тъй като се намират в едно и също европейско политическо семейство. Той обаче каза, че трудно може да си представи коалиция с участието на „Продължаваме промяната“.

Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: РСМ не желаят да променят своята наследствена идеология от югокомунизма и искат с нея да влязат в ЕС!
Следваща статия„Битката на мозъците“ – предизвикателство към младежите на Бургас с награда посещение на Европейския парламент в Брюксел