Alexander Yordanov and Alberta Alkalay
Алберта Алкалай - председател на Центъра "Алеф", връчи награда на българският евродепутат от СДС/ЕНП и организатор на събитието Александър Йорданов.

„Всички трябва да живеем така, че да не се повтаря трагедията на израелския и украинския народ и да няма терористи.“


Това заяви българският евродепутат от СДС/ЕНП Александър Йорданов, той организира в Европейския парламент в Брюксел дискусия „България, която спаси своите евреи“ съвместно с Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ от Бургас.Alexander Yordanov - "Bulgaria that saved its Jews", Brussels, European Parliamnet

„В Европейския парламент сме убедени, че трябва да има мир в Близкия изток, както и палестинска държава. Големият проблем е каква ще бъде тя“, каза Йорданов.

Колегата му Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП пък показа документ от времето на Втората световна война, в който германците се оплакват, че българските власти и народ не разбирали защо трябва да бъдат преследвани евреите.

„Всеки от нас може да бъде горд за това, че нацистите определят българите като заблудено население. Че няма никаква пропаганда, никаква обща политика в държавата тогава, която да насажда омраза към евреите. Това е в документите, в които представителят на нацисткото външно разузнаване СД Валтер Шеленберг изпраща на своя шеф в Берлин. То е изключително негативно към българските власти. Има недоволство, че комисарят по еврейските въпроси Александър Белев е оставен абсолютно сам да се бори срещу всички наши служби, които не му сътрудничат“, заяви Ковачев.

Германците недоволствали също, че носените от евреите у нас отличителни знаци били твърде малки и че до тях бил носен образът на царя или царицата.

Андрей Ковачев показва документа, от който е видно недоволството на германците от отношението на българите към евреите.