Първо се надявам, че тези 3,4 милиарда лева, до които България ще има достъп през следващите 12 месеца, ще бъдат изразходвани!  Дали това ще се случи, дали България ще се възползва от тази възможност и тези европейски средства, дали ще ги използва до края… зависи само от България и българското правителство, което и да е то през следващите 12 месеца.

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и единственият българин в преговорите между Еврокомисията, Съвета на ЕС и Европейския парламент Андрей Новаков, в предаването „Брюксел 1“

Това не са пари от новия програмен период, това са средства, които България може да получи от изминалия програмен период 2013-2020 г. – от проекти, които и в момента се довършват.

„Когато си говорим за парите от ЕС като цяло, ние не можем, а и не мисля, че от полза за хората да ги разделяме по оперативни програми, приоритетни оси… все им е тази на хората, а и аз ги разбирам.
Без значение по коя линия ще дойдат, по кое перо и рубрика на европейския бюджет, за хората е важно да видят резултата. Ето защо забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост е нещо, което много ме тревожи. В никакъв случай не създавам паника или някаква трагедия, но боравим с фактите. А фактите са следните. Ние – България, имаме време до 31 юли догодина (2023 г.) да договорим над 12 милиарда лева и време до 2026 г. – да ги изпълним и да ги отчетем.

Аз съм сигурен г-жо Милотинова, заради вашия опит, че сама може да кажете и без мен, дали за 3 години можеш да проектираш, изпълниш и отчетеш голям инфраструктурен проект?! Сами си давате сметка как се строи един мост например… колко време отнема да се издаде едно строително разрешение, да не говорим за по-сложни проекти. Дори изграждането на електроцентрала от фотоволтаици, отнема време да я проектираш, да вземеш строително разрешение, да те присъединят към ел. мрежата и чак тогава можеш да я фактурираш и отчетеш.

Тревожи ме, че много се забавихме и имаме много малко време по Плана. Колкото и да се опитвам да звуча положително, а не да съм негативен… просто като сметнем виждаме, че трябва да договаряме по близо 2 милиарда на месец, през следващите 7-8 месеца. Не съм сигурен, че реално можем да го постигнем този темп, когато и в момента администрацията изпълнява оперативните програми от предния програмен период, и трябва да стартира и тези оперативни програми, които трябваше да започнат преди 2 години в България. Има реален шанс да загубим значителни средства от Плана за възстановяване и устойчивост!“

Трябва да кажа, че има нещо много притеснително в Плана за възстановяване и устойчивост, така както преходното – редовното правителство на Кирил Петков е одобрило преди една година. Намаляване с 40% на вредните емисии от „ТЕЦ Марица Изток 2“ спрямо 2019 г.

„Не е невъзможно да има предоговаряне на Плана. Нееднократно съм призовавал и от Страсбург, и през медиите, включително и от това студио, че България има възможност да предоговоря условията – включително и тези, докога можем да се възползваме от европейското финансиране по него.
Призовах също така още в стъпването на служебното правителство, което управлява в момента, незабавно да поискат от ЕК удължаване на срока за Плана за възстановяване, поради форсмажорни обстоятелства.

През последните две години България няма правителство или министър, което да е изкарало повече от 5-6 месеца на позицията си. Не виждам причина защо не сме го направили още, не го правим и не опитаме да го направим…“

„България получава значителна част от европейското финансиране. Топката в момента е на българска територия и от нас зависи, от колко от него ще се възползваме и ще стигне до хората!“


ℹ Още по темата и цялото участие на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – вижте във видеото.