Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

„България има нужда от редовно правителство, от прогнозируемост, от по-дълга перспектива на едно правителство, с което нашите европейски и световни партньори да имат възможност да създадат дългосрочни връзки и доверие. И по всички предизвикателства около нас да имат с кого да си говорят. Защото сега непрекъснато се сменят министри през няколко месеца“.

Това заяви в интервю за БНР българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

Той подчерта, че България става проблем за ЕС с честите избори, най-вече след тези през октомври миналата година и на 2 април тази година.

„Ставаме проблем, защото липсва абсолютно всякаква перспектива кой ще управлява България. И с кого трябва да си говорят по основните теми, които се разискват в европейските институции. Това не е само войната в Украйна, но също така и селското стопанство, какво правим за нашите фермери, използването на европейските средства, които са изключително важни за нашите региони, за българската икономика, за работните места и за инвестиции в България. Разбира се, и темите за Шенген и еврозоната. По всяка тема няма партньор, няма предсказуемост, няма контакти, с които да се работи в България. Не е нормално да няма политическа култура“, коментира още Ковачев.

Той даде за пример неговите колеги от Германия, които питат – при вас има ли политическа култура?

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП подчерта, че може би у нас има погрешно разбиране за демокрация у някои политически лидери, които смятат, че трябва да има през три месеца избори докато резултатите им се харесат.

„Няма да се случи този резултат. Затова призовавам още веднъж – „Продължаваме промяната-Демократична България“ да проявят политическа култура и държавническо поведение, България има нужда от редовно правителство“, категоричен беше Андрей Ковачев.


ℹ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев можете да чуете в звуковия файл ⬇