Eva Maydell
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП - Ева Майдел, по време на конференцията "DigiРay" - *снимка БТА

При законодателства, които са свързани с технологии, е важно да се намира баланс между регулацията и иновациите. Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Европейското международно движение (EMI) Ева Майдел, на конференцията „DigiРay“, която се проведе на 5 октомвери в Интер Експо Център в София.

Тя се включи в събитието онлайн. По думите й, ако не се намери правилният баланс, може да се обрече Европа да бъде технологично изоставяща.

Проучванията показват, че европейците приемат новите технологии във финансите по-лесно в сравнение с други общества, например от американското, посочи Майдел. Тя смята, че изкуственият интелект не е просто технологично надграждане, а е изцяло нова технология. Според нея работата на законодателите е да улесни създаването й, да се направи максимално безопасна, за да може по-широк кръг от обществото да й се доверява и използва.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП  изтъкна, че доверието на обществото е изключително важно. Затова Майдел го приема като основен принцип, освен това да се подкрепят иновациите. Тя даде за пример лицевото разпознаване и допълни, че има голям натиск от някои групи в ЕП да се забрани изцяло неговото използване във всяко едно приложение.

„Ние предлагаме в законодателството, що се отнася специално в частта за бизнеса, да има изключения за малки доставчици на услуги“, уточни Ева Майдел.

Ева Майдел обърна внимание, че изкуственият интелект е един инструмент, който може да бъде използван както за полезни, така и за зловредни деяния. Най-големият риск с изкуствения интелект е именно нарушаването на основните човешки права. Тя  даде за пример, че когато алгоритъм оценява кредитоспособността на един гражданин, той разчита на данните, а те могат да бъдат „изкривени“ по линия на възраст, пол, раса и тогава алгоритъмът ще възпроизвежда това изкривяване в оценката си. Затова се прави, така че кредитоспособността да е записана като високорискова употреба на изкуствен интелект. Според нея този тип оценка на финансовата надеждност може да има широка употреба и ефективност, само ако стане прозрачна.


Eva Maydell - #Regulation4InovationЕва Майдел (Паунова) е член на Европейския парламент (Група на ЕНП) и председател на най-голямата организация на асоциации и граждански движения в Европа – Международно Европейско движение.

Политическите приоритети на Ева Майдел включват иновации и използване на нови технологии, подкрепа на предприемачите и устойчиви инвестиции в Европа, както и засилване на достъпа до качествено образование. В Европейския парламент тя е член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика, както и на комисията по икономически и парични въпроси. Тя е член на Делегацията за връзки с Япония, както и делегацията за връзки със САЩ.

Ева Мейдел е сред най-активните членове на ЕП. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП е и водещият докладчик в Комитета по промишленост относно Закона за Изкуствен интелект, първият по рода си общ закон за изкуствения интелект, както и докладчикът от групата на ЕНП относно Директивата NIS 2 за киберсигурността.