Изненадахме се от резултатите на изборите във Великобритания. Калкулациите на Тереза Мей явно се оказаха грешни, намали си депутатите в парламента, не подаде оставка, ще е премиер с отслабени позиции.
Това коментира в студиото на „Още от деня“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев.

„В последните дни се получи информацията, че явно калкулацията, която си направи Тереза Мей, е грешна, както направи и нейният предшественик Дейвид Камерън с референдума за Брекзит. Той смяташе, че ще го спечели, загуби го, подаде оставка. Тя смяташе, че ще увеличи своите депутати в Долната камара на парламента, обратно, намали ги. Не подаде оставка, търси вариант с друга партия да направи мнозинство и да продължи да бъде премиер, но с отслабени позиции“,  така коментира ситуацията във Великобритания българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

„Преговорите за ЕС ще бъдат още по-сложни, без яснота какво точно Великобритания иска да постигне – твърд Брекзит или по-мек вариант. Тереза Мей активира член 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС през март, така че има време до март 2019 г. да завърши преговорите“, посочи още той.

Евродепутата не изключва възможността Великобритания да се откаже от идеята за излизане от ЕС

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП:

Личното его, както на Камерън, така и нейните лични интереси да заздрави своята партия, ще повлияят зле на страната. Няма еднозначно мнение за това какъв Брекзит ще има и дали искат такъв. Но има си процедура по чл. 50 и трябва да се водят преговори.

Ковачев отбеляза, че е много важно да се запазят правата на българските граждани във Великобритания.

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП:

Има някои теми, от които няма да отстъпи като правата на българите в чужбина, трябва да останат с такива права, каквито са сега. А ако иска Великобритания да има достъп до стоковия пазар на ЕС, трябва да има финансови постъпления към бюджета на ЕС.

Евродепутатът коментира и срещите на премиера ни в Германия и Франция.

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП:

Ясно положителни са посланията от двете срещи на премиерът Бойко Борисов в Германия и Франция. Що се касае Шенген – ние сме готови от няколко години. България трябва да участва в този кръг на интеграция като еврозоната, за да не останем в периферията.

Вижте целия разговор във видеото.