Vladimir Urutchev
Владимир Уручев ГЕРБ/ЕНП при откриването на 15-ия национален фолклорен фестивал на двугласно пеене - Неделино
„Живеем в демокрация и всеки има право на мнение и на личен път, но как да постигнем общия успех. Точно това двугласово пеене представя уникална хармония и съгласуваност, от които се получава един прекрасен продукт. Това е пример как може в условията на демокрация да постигнем общите цели. Нека тази прекрасна традиция, на която вие сте символ и носители, да продължи и занапред. Днес е изключително важно традициите да бъдат предадени на нашите деца и българското да просъществува“ – това заяви в Неделино евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев при откриването на 15-ия национален фолклорен фестивал на двугласно пеене.

Депутатът от ГЕРБ д-р Дниела Дариткова подчерта, че на този празник тя е истински горда като родопчанка и българка заради традицията, която са съхранили в Неделино и представят пред Европа и света.

„В навечерието на празника на Съединението на България трябва особено да ценим уроците на историята, да търсим това, което ни е обединявало във времето, защото Съединението е уникален български исторически феномен тогава, когато независимо от религия, социално положение, българите са се обединили и постигнали свободата на България“, посочи д-р Дариткова. Тя подчерта, че е важно събраните в Неделино политици да защитават интересите на региона и да са обединени в постигането на общите цели.

 

„България има стабилно управление, има демокрация, която дава възможност на всеки успешен кмет да реализира своите проекти. Показателен е фактът, че в последния месец  вашата община получи от правителството около 1 000 000 лв. за реализация на нови проекти и се надявам, че при следващите ни срещи градът ще изглежда по-различно, което е в интерес на жителите му“, допълни д-р Дариткова.

„Смятам, че няма по-подходящо място от провеждането на този събор тук, в сърцето на Родопите, където песента звучи по особен, уникален начин, в тази магична планина, която е дала на света едно от най-големите достижения на човешката цивилизация – родопската песен, представяща човечеството в Космоса. Нашите песни, танци, музика и бит пленяват всеки, който се докосне до тях. Родопският фолклор, към който принадлежи и колоритният неделински двуглас, показва богатата духовност и традиции на българския народ. Нашият фолклор ни връща към корените и миналото ни, а това е важно, за  да помним кои сме и да знаем накъде трябва да вървим. Благодарение на нашия фолклор през вековете сме успели да съхраним националната си идентичност“, отбеляза областният управител Недялко Славов.

На уникалния за Родопите и страната форум присъстваха още кметът на Смолян и областен координатор на ГЕРБ Николай Мелемов, общинският ръководител на партията в Неделино Бисера Хаджиева и Денислав Костов, организационен секретар на ПП ГЕРБ – Смолян.

В трите дни на фестивалната програма ще се включат самодейци от 83 читалища, а на сцената ще се качат 2 350 изпълнители, сред които участници от Гърция, Турция, Македония и Румъния.