„За мен не е затворен прозорецът за еврозоната. След изборите, когато има действащ парламент, можем да приемем законите в срок. Трябва да има правителство, трябва да има нисък дефицит“.


Това коментира в предаването „ Лице в лице“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

„Имаме шанс. Всичко зависи от цифрите. Инфлацията е голяма, но може да се преговаря. Не сме изтървали последния влак“, категоричен е той.

Борбата с нелегалната миграция

„Европейската народна партия (ЕНП), консерваторите, винаги са искали много по-добра инфраструктура, включително и ограда по границата. Докато от другата страна са либерали, социалисти, крайно леви, които казват в никакъв случай. Те искат дори да няма ограда по границата, да ги пускаме тези хора…, за тях те са бежанци – за нас те са нелегални мигранти!
Добре, не давайте пари за ограда, но дайте за термокамери, дронове, за оборудване на полицаите, за превозни средства, за пътищата“, посочи Радев.

„През 2016 година правителството на Борисов получи 160 млн. от Европейската комисия за охрана на границата. Трябва да показваме на европейските партньори, че се нуждаем от средствата и загиват полицаи, охранявайки външната европейска граница“, добави той.

„Фронтекс“ изкара статистика за 2022 година – 330 хил. нелегални преминавания са били регистрирани на външните граници. Това не е пълната цифра. Ние удържаме на нашата граница, но не така е в Средиземноморието. На границата на Хърватия има огромен проблем, защото Сърбия въведе безвизов режим за африкански държави. В един момент мигрантите кацаха законно в Белград и стигаха до страни като Австрия и Нидерландия“, обясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Според него споразуменията на прокуратурата с трафикантите се дължат на несъбрани достатъчно доказателства.

„Иначе въобще няма да бъдат осъдени. Предвидените наказания също са ниски. Има случаи, когато са хващани няколко пъти и се връщат. По-доходоносно е да се занимаваш с каналджийство, отколкото с наркотици, а и там наказанията са по-високи“, каза Емил Радев.

Той изрази надежда следващият парламент да произведе качествено законодателство.