Андрей Ковачев

– Г-н Ковачев, на заседанието в понеделник министрите на ЕС отново не постигнаха съгласие по въпроса за мигрантските квоти. Предвид усложнената ситуация можем ли да кажем, че Европа се намира в задънена улица?

– Нека първо да кажем, че тази ситуация не е предизвикана от Европа. Това трябва да е много ясно. Става дума за нещастни хора, които са тръгнали към европейската граница, за да търсят спасение. Драмата има два аспекта. При единия трябва да имаме предвид как лекуваме симптомите на тази трагедия. Все пак тези хора са преследвани на територията на Сирия и Ирак. Също така трябва да се обърне и голямо внимание на огромните проблеми, които има в някои страни в Африка. Това е единият аспект на проблема. От друга страна е необходимо да запазим социалния мир в Европа. Не бива да допускаме заедно с бягащите от ужаса на войната да влязат и хора, които могат да застрашат нашата сигурност. Затова преди няколко дни заявих в Европарламента, че международната общност трябва да се справи с първоизточника на злото. С всеки изминал ден заплахата става още по-тежка. Това всява ужас в още повече хора. Така те губят надежда, че могат да се завърнат по-родните си места. В наш интерес е като европейци да изискваме от всеки международен играч, който има възможност, да се бори с първоизточника на злото. Разбира се, че ние трябва да се справим със симптомите, но в противен случай ще продължат да идват още хиляди хора.

– Като говорите за първоизточника на злото, имате предвид Ислямска държава ли?

– Имам предвид всякакви терористични групировки, които всяват несигурност и ужас в дадени региони. Разбира се, на първо място става дума за Ислямска държава. Тук не говорим само за разрушаването на антични градове, но и за бруталност спрямо човешки същества.

– Ваши колеги дори заявиха, че е необходима военна намеса под шапката на ООН. Споделяте ли това мнение?

-Не само го споделям, но и дори го заявих в Европарламента. Международната общност трябва да вземе отношение по проблема. Не мисля, че е толкова трудно, става дума за възможна операция. Затова е крайно време САЩ, Русия и дори Турция да реагират. Би било добре в такава операция да участват и Саудитска Арабия, Катар, защо не и Иран. Виждате, че има въздушни опити да се ограничи дейността на Ислямска държава, но това е крайно недостатъчно. Важно е умиротворяването на региона. В Сирия трябва да има държавност, а в момента действа режимът на Асад. Хората в този район трябва да имат перспектива, да могат да живеят нормално. Един ден те трябва да могат да се върнат отново, а в момента пред тях няма такава възможност. Затова и се насочват към европейските граници. Дори поставих въпроса пред европейският върховен комисар по външната политика и сигурността Федерика Могерини, че ЕС трябва да настоява за незабавни действия на международно ниво в тази връзка. Този въпрос трябва да се дискутира и в Съвета за сигурност. Затова според мен е добре Русия и Щатите да загърбят различията и да се проведе акция в Сирия и Ирак. Също така е необходимо да има много сериозна помощ за развитие в Африка. Става дума за създаването на фонд с над 1,8 млрд. евро първоначална сума, който да даде перспектива пред хората там.

– Обстановката в Унгария е изключително усложнена. Решение ли са обаче оградите? Според някои това нарушава правата на бежанците.

– Всяка страна има правото да защитава границите си. В това число и България. Има си ГПП, през които се извършва легалното преминаване на хора. Независимо дали става дума за бежанци или икономически имигранти. Недопустимо е да се режат съоръжения, които се намират по държавната граница. Затова трябва да се вземат и много по-сериозни мерки що се отнася до трафикантите на хора. Те печелят от болката на хората, бягащи от война. Необходими са бързи съдебни процеси срещу каналджиите, които обещават но бежанците да ги заведат до заветната Германия. По този начин се спекулира с живота на нещастни човешки същества.

– Но все пак трябва да се прави разлика между бежанци и икономически имигранти, нали така?

– Точно така. Това е задължително. Нали заради това се говореше за т. нар. горещи точки. Те трябва да бъдат извън територията на ЕС. Но идентификацията е много трудна. Някои от тези хора нарочно си изхвърлят документите и заявяват, че са сирийци, а не са такива. Затова е трудно да се разбере кой наистина е бежанец и кой търси просто по-добър икономически живот.

– Трябва ли бежанците да имат възможност да се реализират на пазара на труда?

– Според мен да. Независимо дали ще останат дълго на територията на ЕС, който има способности, нека се развива. Много по-добре е вместо да се надяват на помощи, да изкарват прехраната си. Не знам какво е мнението на страните членки, нито официалната позиция на нашата държава, но лично аз смятам, че е добре тези хора да работят.

– Как си обяснявате обаче, че засега потокът от бежанци ни заобикаля? Преди време бе изтъкнато, че пътят през нашата страна излиза много по-скъпо, или може би е заради отношението ни към тях?

– Не мисля, че причината е в отношението и не ми се ще да говоря в тази посока. По-скоро решаваща е географията на дадена страна. Много зависи какъв е маршрутът, дали има много планини.

– Има ли някакъв шанс да отпаднат визите за САЩ и Канада, след като темата бе повдигната отново преди няколко дни?

– Ние повдигаме тази тема на всяко ниво при срещите ни с колеги от конгреса на САЩ. Според визовия регламент е заложено, че ще има реципрочност. В момента текат сроковете, които са дадени, за да отпадне този режим. Но тук става дума за пет страни, не само за България и Румъния. Така че от една страна имаме новия визов регламент на ЕС. Срокът е 24 месеца, след който ЕС може да наложи визи за трета страна, която не спазва реципрочността. Също така ако се стигне до търговско споразумение между САЩ и ЕС, визите трябва да отпаднат, защото това е дискриминация спрямо бизнеса. Знаете, че съм член на делегацията за връзки със САЩ и ние поставихме въпроса пред нашите американски колеги. Беше ни отговорено, че все пак са направени някои облекчения в тази посока. Само че все още ние не покриваме критериите за отказите. При нас този процент е по-голям от заложения. Така че Конгресът на САЩ все още няма мнозинство за промяна на законодателството. Така че няма как да се въведе безвизов режим, докато тези критерии съществуват и ние не можем да ги покрием.

Източник: Монитор

Предишна статияВладимир Уручев и Андрей Новаков Интегрираният подход при извършване на проверките по ОСП върви ръка за ръка с нейното опростяване
Следваща статияБургас – Smart city, защо не?