Andrey Novakov

„Вярвам, че ще се даде равен шанс на децата, лишени от родителски грижи, да се развиват и един ден те ще стъпят върху постигнатото от нас и ще го надградят.“


Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на откриването на Център за настаняване от семеен тип по проект „Нова възможност за деца и младежи в Община Враца – Проект 1“. Той се изпълнява по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., Приоритетна ос „Регионална социална инфраструктура“. Проектът включва също реконструкция и ремонт на Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст.

 

Андрей Новаков изтъкна обществената роля на Центъра и изрази надежда, че благодарение на предвидените от Общината дейности по облагородяване на прилежащите пространства, мястото ще се превърне в предпочитано от хората в квартала.

Andrey Novakov„Виждам, че град Враца вече се развива успешно. Това е така, защото случи на добър градоначалник в лицето на Калин Каменов. Враца може да разчита на моята подкрепа“, категоричен бе българският евродепутат.

 

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова подчерта, че Враца е еталон за община, предоставяща всички видове социални услуги.

Andrey Novakov„Само една година след символичната първа копка на Центъра за настаняване от семеен тип, присъстваме и на неговото официално откриване. Скоро тук ще живеят деца, лишени от родителска грижа, които ще срещат подкрепата на живущите в квартала. Именно подобни проекти не само във Враца, но в цялата страна, направиха деинституционализацията една от най-успешните реформи в социалната сфера в България“, подчерта зам.-министър Русинова.

 

В своето обръщение кметът Калин Каменов уточни, че проектите в социалната сфера във Враца ще продължат, за да може децата, лишени от родителска грижа, да израстват в нормална среда, близка до семейната.

Andrey Novakov„Радостен съм, че живущите в квартала и нашите съграждани ще подкрепят 12-те деца, които ще бъдат настанени в услугата. Именно нашето отношение към подрастващите е атестат за развитието ни като общество. С действията ни и ангажираността ни към хората в нужда ще изпълним със смисъл тази толкова хубава дума – „заедно“. За нас социалните услуги не са просто работа, която трябва да свършим и отчетем, те са кауза, която е невъзможна за реализация без подкрепата на цялото общество. Вярвам, че Враца ще бъде добрият пример за пореден път!“ – каза още Каменов и допълни, че към момента има подадено проектно предложение за обезпечаване работата на Центъра за настаняване от семеен тип, в рамките на което ще бъдат обучени специалисти, които ще работят с потребителите на услугата.

 

Церемонията по откриването продължи с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

 

На събитието присъстваха още народният представител Красен Кръстев, заместник-областният управител Мирослав Комитски, председателят на Общинския съвет – Нели Стоянова, общински съветници, представители на институции и граждани. Те посетиха и ЦНСТ 1 за деца и младежи с увреждания. Услугата е изградена със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и функционира от 1 декември 2014 г.

Предишна статияБългарският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков: Има вероятност ЕК да неутрализира пакет „Мобилност 1”!
Следваща статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: Работя страната ни да запази своята позиция за периода 2021 – 2027 г. с възможно най-високия процент съфинансиране от ЕС!