Емил Радев ГЕРБ/ЕНП
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

„Приемането на европейската валута е избор, който сме направили още при влизането ни в ЕС. И целият път към Еврозоната е работа на много правителства“. Това напомни в началото на организираната от самия него конференция българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.


Темата на дискусиите в сградата на ЕП в Брюксел днес е: „Бъдещето на финансовата интеграция на ЕС: Разширяване на еврозоната и създаване на цифрово евро“. 

„Въвеждането на еврото е въпрос на еволюционни, а не революционни промени“, категоричен бе Емил Радев.

„Всички споделяме стремежа Европа да стане по-стабилна икономически. Дори дизайнът, обликът на българското евро е знак, че България не само няма да загуби своя суверенитет, каквито страхове има, а и ще допринася за силата и единството на Европа, като страна част от Еврозоната“, добави той.

„За съжаление, често се налага да оборваме митове. Много от страховете са за ръст на инфлацията, но статистиката друго показва. Въвеждането на еврото ще улесни хората, таксите в банките ще паднат, лихвите по заемите ще се понижат. Еврозоната дава стабилност и има силата да преодолява сътресения“, убеден е евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„Създаване на цифровото евро не означава край на банкнотите и монетите обаче“, категоричен е Емил Радев:

„Цифрово евро ще ни донесе много предизвикателства, идва и дигиталната трансформация. Разширяването на еврозоната и цифровото евро ще надградят основите“, поясни Радев.


ℹ️ Само преди броени дни с голямо мнозинство Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент одобри становището на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев относно създаването на цифрово евро. Вотът е важна стъпка напред за реформа в системата на плащанията в ЕС.

С голямо мнозинство одобриха становището на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев относно създаването на цифрово евро