Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

„Докато аз го наричам брат, той ни нарича –  фашисти. Докато ние казваме, че сме имали обща история, те ни викат: вие сте окупатори. Има нещо, което не е наред в тези отношения.“

Това коментира за БНР – Благоевград евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков темата за българското вето върху преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС и външния натиск те да започнат незабавно, още преди края на френското председателство, което изтича в края на юни.

Andrey Novakov„Няма как с външен натиск това да се случи. Има специфика в нашия регион, която не е отчетена и не може да бъде пренебрегната, защото това ще означава да поощрим подобен тип поведение, да кажем: да, няма проблем да горите знамена, да обругавате български паметници; няма проблем да не признавате историята, македонската държава да финансира филми, в които цели етапи от нашето минало да бъдат заклеймявани и да кажем: добре  дошли сте в ЕС с това поведение“, категоричен бе евродепутатът и посочи, че българските членове на ЕП нямат единно мнение по темата Република Северна Македония.  

По повод скорошното работно посещение на Юнус Омарже, председател на комисията по регионално развитие в Европейския парламент, който бе на двудневно посещение у нас по покана на Новаков, той отново подчерта, че за трасето през Кресненското дефиле на АМ „Струма“ оценката за въздействие на околната среда е валидна до края на  месец октомври тази година и

ако до тогава не започне работата по изграждане на лота през Кресненското дефиле, има реална опасност той да не бъде завършен в следващите 10 години“. 

Андрей Новаков коментира още енергийната сигурност на европейско и национално ниво след спиране на руските доставки на газ за Полша и България и поисканата отсрочка от страна на нашата страна върху  ембаргото за руския петрол.

Като Областен лидер на ГЕРБ, Андрей Новаков съобщи, че досегашният председател на общинската организация на партията в Благоевград –  Росица Димитрова е получили най-много гласове на отчетно – изборното събрание, следвана от Красимир Андонов, доскорошен директор на НП „Рила“.  До седмица–две се очаква Изпълнителната комисия на партията да утвърди общинския лидер на ГЕРБ-Благоевград.


ℹ Цялото интервю с Андрей Новаков чуйте в звуковия файл ⬇

Предишна статияЕП в България и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел организират виртуална кръгла маса на тема „Българският интерес в индустрията на микрочиповете“
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Намирам наистина за изключително некоректно изказването на Борел! Злоупотребява се с руската карта за РСМ, за да се притиска и да се вменява абсолютно некоректно вина на България!