Emil Radev

Откритията от праисторическия комплекс „Провадия-Солницата“ бяха показани в изложба в Европейския парламент в Брюксел. Изложбата бе открита на 24 октомври от българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

„Преоткрийте България!“, призова в обръщението си към присъстващите организаторът на изложбата Емил Радев. „Провадия-Солницата не е просто следа от праисторическото минало на България и Европа, а археологически обект с настояще и бъдеще. И ако днес откриваме постерна изложба, то находките от прасторическия комплекс заслужават да бъдат показани в най-големите музеи по света. Забележителности като Провадия-Солницата допринасят да превърнем България от малко позната в добре разпознаваема туристическа дестинация“, коментира Емил Радев.

Той поздрави археологическия екип за усилията да популяризира и социализира Солницата и прикани гостите на събитието да я посетят лично.

„Заповядайте в Провадия! Цялата Варненска област и България изобилстват от забележителности!“, подчерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Emil Radev„Заедно трябва да се погрижим  тези културни ценности да бъдат съхранени, за да могат и следващите поколения да се учат и да се вдъхновяват от историите, които те разказват. Като европейски комисар, отговарящ за културата, съм твърдо решена да мобилизираме всички налични средства и инструменти за опазване на европейското културно наследство, включително културните ценности, разкрити в Провадия-Солницата. Убедена съм, че с помощта на новата европейска програма за култура ще направим още една стъпка към тази обща цел и разчитам на пълната подкрепа както на ЕП, така и на държавите членки“, заяви пред присъстващите евродепутати и гости на изложбата българският еврокомисар Илиана Иванова.

 

„Историята рисува картина на нашата обща еволюция. Чрез нея разбираме как събитията от миналото са оформили днешните общества, а колкото повече знаем един за друг, толкова по-силен ще бъде ЕС“, подчерта в приветствието си Михаела Шойдрова, зам.-председател на комисията по култура и образование на ЕП.


Илиана Иванова – откриване.

На откриването на изложба със снимки от комплекса присъстваха също евродепутати, представители на Българската академия на науките и на Историческия музей в Провадия. За събитието пристигна целият археологически екип, който от 2005 г. насам извършва проучванията на място.

Праисторическият комплекс „Провадия-Солницата“ е най-древният градски център в Европа за добив на сол и посетителите на изложбата могат да се запознаят с технологията, използвана в праисторията за извличане на солта. В древността солта е стратегическа суровина, превърнала мястото в своеобразен „монетен двор“ и най-древния градски център на Европа, се посочва в поканата за събитието.

Изложбата показва праисторическото селище, защитавано от първите каменни крепости в Европа – изключително постижение на военната теория и строителното изкуство, както и свидетелства за търговските връзки и социалната йерархия в региона на долното течение на Провадийската река и езерата край Варна от 5600 до 4350 г. преди Христа.

Акад. Васил Николов каза, че интересът към Солницата е много голям. По време на отворени врати преди 20 дни, за 6 часа са я посетили 1800 души

„За мен, а и за колегите, организирали изложбата, е по-важно да се види тук – в сърцето на Европа, къде са корените на европейската цивилизация. Те са по българските земи, датират от този далечен период и показват, че нашата история е обща, България е част от Европа“, каза на свой ред председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

 

„Солта е навсякъде за съвременния човек, но не е било така в древността. Има едно единствено находище – при „Провадия-Солницата“. Именно заради това тези хора са били най-богатите в Европа през петото хилядолетие преди Христа. От тях е зависел икономическият живот на един огромен регион. Провадия-Солницата може да бъде оценена и сега като изключително атрактивен паметник, като един бисер в короната на първата европейска цивилизация“, заяви ръководителят на археологическия екип акад. Васил Николов.