„Оценката в Европа на това, което се случва у нас няма как да е позитивна. Президентът използва напрежението и недоволството, за да атакува правителството. Той го прави защото независимата прокуратура разследва негови приближени. Имаме трудности да обясним поведението на президента на нашите партньори, защото самите ние не го разбираме“.

С тези думи започна участието си в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

Eva Maydell

„Постигнахме безпрецедентен успех с влизането си в ERM II. Питат ме какво не му харесва на българския президент, защо иска оставка на правителството след като постигате истински успехи? Президентът не е разбрал, България е Европа, ежедневно работим по важни стратегичеки теми. Явно се намира 40-50 години назад когато е можело а се оплачеш на Москва и да докарат Червената армия, ЕС няма такава армия“, коментира тя.

„Президентът и другите искат да вземат властта сега и без избори, без да са спечелили доверието на избирателите, не смятам, че Радев разбира ролята си в нашата страна, не успя да я разбере през последните 4 години. По много лош начин успя да обиди много български граждани. Над 1 млн. са гласували демократично за ГЕРБ. В новата история на България не сме имали подобно поведение на президент. Опитваме се да създадем имидж на България като последователен партньор, но не виждаме как визията на президента се вписва в това“, обясни Майдел.

„ЕК излезе с предложение, България ще получи дори повече от споменатото. Всички пера обаче още са обект на дебат, най-важните преговори предстоят следващата седмица и ще знаем отделните държави-членки с какви суми ще разполагаме. Не по сектори, а по тематична насоченост. Искаме да направим икономиката ни много по-издръжлива, да имаме автономия, така че да не зависим от трети страни. Искаме не просто да излезем от кризата, а да бъдем изтласкани напред“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„Искаме още първото тримесечие на 2021 г. средствата влязат в българския бюджет. Фонд „Солидарност” имаше първоначално около 8 млрд. евро, а сега планът е да разполага с 40 млрд. евро. България е в топ 3 на страните, усвоили чрез добри проекти средства от ЕС. Искаме те да са директно за бизнеса. По-голямата част от тези средства ще се управляват на национално ниво“, каза още гостът.

„Най-голямата ни цел от 2007 г. насам, истински успех е влизането в чакалнята на Еврозоната. България направи истинската интеграционна стъпка вътре в ядрото на ЕС. Показахме, че искаме да се развиваме на максимална скорост. Политическата и икономическата стабилност направиха така, че да можем да постигнем тази голяма цел. Връщане назад няма към ориентации, които не са свързани с евроатлантическата ни връзка. Спестяванията и средствата на гражданите ще бъдат в пъти по-добре защитени от политически актьори и кризи“, разкри Ева Майдел.