На 24 април, в град София, бяха поднесени венци и цветя, като така бе почетена паметта на милион и половина арменски жертви на геноцида през 1915г. в Османската империя.

На 24 април, в град София,  бяха поднесени венци и цветя, като така бе почетена паметта на  милион и половина арменски жертви на геноцида през 1915г. в Османската империя.

Цветя бяха поднесени от името на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП, а от името на г-н Андрей Ковачев бе прочетено обръщение.

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

Миналата година в навечерието на 100-годишнината от Геноцида над арменския народ депутатите от Европейския парламент приехме резолюция, относно събитията в Османската империя, станали в началото на ХХ век и довели до смъртта на милион и половина арменци. Така парламентът отдаде своята почит към загиналите и апелира да се признае едно престъпление, което все още чака своята справедлива присъда.

Важни са посланията, които Европа отправя, към Турция, за да се открие път към реално сближаване между арменския и турския народ както и към цялото цивилизовано човечество, водени от идеята, че осъждането на едно престъпно деяние може да предотврати тяхното повтаряне.

Днес, когато по света се отбелязва 101-ата годишнина от Геноцида над арменците, смятам че в духа на европейската солидарност и справедливост, ние сме длъжни отново да кажем, че като хора, живеещи в 21 век, не само трябва да осуетяваме всякакви опити за потъпкване на човешките права, но и да осъждаме опитите да се отричат безспорните исторически факти, каквито са извършените престъпления спрямо арменското население, живяло в историческите си земи. И не само срещу него, но и срещу други народности, живели в тогавашната османска империя.

Преди няколко дни от трибуната на Европейския парламент в Страсбург, аз призовах Турция да упражни своето влияние върху Азербайджан, за да се прекрати ескалацията на напрежението около нагорни Карабах.

Затова и сега, макар и не физически, аз съм с вас, за да изразя своята почит към милионите невинни жертви и за подкрепа в борбата за признаване и осъждане на арменския геноцид, за да не се повтарят онези  страшни и срамни страници от историята, които трябва да помним, защото само така, чрез живата памет, можем да противостоим на ксенофобията, на нетърпимостта, на агресията.

Историята трябва да се знае такава каквато се е случила , а не манипулирана и използвана за политически цели, както често се наблюдаваше в миналото. Това важи както за арменската, така и за близката българска история.

Поклон пред паметта им!


На поклонението присъстваха още Г-н Армен Саргсян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в Република България, архимандрит Исахак Бохосян и Снежана Тодорова, председател  на Съюза на българските журналисти.