„Аз съм един от 290-те евродепутати, които гласуваха против забраната на бензиновите и дизеловите автомобили от 2035 г.
И не, защото  искам мръсен въздух и не вярвам в това, че бъдещето принадлежи на по-чисти технологии – напротив!
Просто считам, че това трябва да се случва с естествените темпове, с които технологиите ни го позволяват и тогава, когато пазарът намери решение, а не насила и със забрани!“

Това каза в предаването „Брюксел 1“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Темата бе забраната за производство на автомобили с бензинови и дизелови двигатели в ЕС от края на 2035 г.

България може да се възползва от 480 милиона евро допълнителни средства от вече договорените средства по Плана за възстановяване, по програмата #REPowerEU.

„Тези средства България може да използва освен за възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност, с тези средства могат да се подпомагат и енергийно бедни домакинства, нещо, което се надявам българската държава да свърши.

Ако българското правителство постави това като приоритет, вече има инструмент, с който да подпомогне енергийно бедните домакинства. Лошото в нашият случай е, че този инструмент е част от Плана за възстановяване и устойчивост, който както добре знаем, не е като да го изпълняваме в срок и да се възползваме от всичките му възможности… Да не говорим, че към момента сме получили един транш от около 2 милиарда лева, остават още 10 милиарда лева, които имаме право да договаряме до 1 юли тази година (2023 г.).

Не ми е известно на мен, как можем за 4 месеца да договорим 10 милиарда лева, освен, ако не поискаме някаква дерогация от ЕК, да направи отстъпка към България.

В противен случай ще загубим много пари, които биха могли в значителна степен да подпомогнат България в този момент.

Още повече, когато говорим за проекти, които са за намаляване на консумацията на електричество, да облекчиш много домакинства и да плащат по-ниски сметки, и да помогнеш на малки и средни предприятия да изградят фотоволтаични инсталации, да си закупят по-енергийно ефективни машини и оборудване.

И ние да кажем „Ами голяма работа, това са просто 12 милиарда, ще се справим и без тях…“, това ми се струва безотговорно.“

 

Европейската комисия, която все още не е оповестила публично своите намерения, счита, че розовото масло трябва бъде под строг надзор, затова как се използва…

„Като според ЕК доколкото знам, пак подчертавам – официално все още не е изпратено нищо, към момента има намерението да обяви и етикетира етеричните масла за химически субстанции, като в тях попадат и розовото масло, и лавандулата. Макар ние от хилядолетия да го използваме и не знам някой да е пострадал от розово или лавандулово масло.

Надявам се всички български евродепутати, както и в миналото сме се обединявали по различни теми, така и сега да се обединим и направим така, че не просто поминъка на хиляди хора в България, които се занимават с преработка на рози, розово масло и неговата дестилация, но и един от символите на България да не пострада!“

По отношение на опашките по границите.

„Трябва да използваме всяка възможност за да окажем на натиск върху Европейската комисия, върху Европейския парламент, макар че, и ЕК, и ЕП имат позиция да подкрепят България за Шенген, но най-вече страните в Съвета, че няма да допуснем – между две европейски държави, европейски превозвачи да чакат по два дни на границите.

За пръв път българска петиция събира толкова много подписи, почти 45 000 подписа.

С нея настояваме организацията на границата да се направи така, че проверката на документите да трае 60 секунди. В момента е около 3 минути, така че е съвсем изпълнимо и това би решило в огромна степен чакането по границите за тежкотоварните камиони. „

 


ℹ️ Цялото участие на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП в предаването БРЮКСЕЛ 1  – вижте във видеото.

Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев: Не е затворен прозорецът за влизане на България в еврозоната!
Следваща статияАндрей Ковачев: С РСМ имаме системен проблем – потъпкването на основни човешки права, а не банален спор!