Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент,зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент и ръководител на Българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ):
„Българското председателство ще постави като приоритет да помогнем на Западните Балкани да преодолеят изоставането“ 

В последните часове стана ясна новината, че днес на заседанието на правната комисия на албанския парламент се прие поправката за признаване на българското национално малцинство в Република Албания. Какъв знак е това? Какво очаквате да се случи оттук насетне?

За Албания, с удовлетворение следих гласуването на правната комисия на албанския парламент и това че и двете партии – и управляващите, и опозиционната демократическа партия се обединиха в това, че е справедливо българската национална общност в Албания да имат еднакви права с всички други изброени в проектозакона общности.  Доколкото разбрах остава в четвъртък и в пленарна зала да се гласува законопроектът.
Искам да добавя, че ние също нямаме какво да триумфираме. Става въпрос тук за възстановяване на една историческа справедливост, която съществува от столетия. Нека да се завърши процесът, да бъде гласувано окончателно в пленарна зала. Искам да благодаря на моите колеги от албанския парламент, че се вслушаха в препоръките на ЕС. Също така и да благодаря на всички български евродепутати за свършеното, на МвнР, защото много хора стоят зад това. Може би изглежда на някои лесно решение, но въобще не е лесно, Това е един исторически пробив, който за първи път се случва на и на нашите сънародници в Голо Бърдо, Мала Преспа и Гора, исторически в тези райони да получат същите права, както други национални малцинства.

На какво се дължат положителните събития на Балканите в последните месеци – договорът за добросъседство между България и Македония, днешното гласуване?

Това е благодарение на ЕС. Благодарение на мотивацията на тези страни сенките от миналото, което ни е разделяло в последните 100 години да остане в миналото чрез сътрудничество, а не чрез конфронтация. Това е за мен основна мотивация  – бъдещето членство на ЕС на всеки от Западните Балкани и, разбира се,  подадената ръка от България, това че ние можем и искаме да им помогнем да преодолеят изоставането и най-вече да преодолеят инерцията на миналото, още от Втората световна война след това от комунистическия режим. Това може да стане само по пътя на европейската интеграция.

Приоритет ли е сигурността на Западните Балкани за ЕС?

Особено на фона на предстоящото председателство, каква роля ще изиграе България? Приоритет е сигурността на целия европейски съюз. Западните Балкани са също така врата към Европа и ние трябва да подсигурим сигурността на тези граждани, да осигурим стабилност за нашия регион и когато новите страни станат част от ЕС. Пак казвам, българското председателство ще предостави като приоритет Западните Балкани –  да можем да им помогнем на тези страни да преодолеят изоставането.

Какви други проблеми стоят още за разрешаване?

Проблемите пред нашата подготовка за председателството на ЕС са борбата с корупцията, съдебна реформа, намаляването на риска от тероризъм, когато става въпрос за Западните Балкани, Македония, Албания. Също така икономиката, повишаването на доходите, на инвестиции в инфраструктура. Много е важно. Свързаността в нашия регион е на много ниско ниво в сравнение с останалата част на ЕС. Също европейската пътна мрежа, жп транспорта, намаляване на роуминг таксите, които в момента са безобразни, интернет, повече бизнес контакти и повече контакти между хората. Също загърбване на старата пактика от миналото на насаждане на омраза между хората от различни страни на границата.  

ИЗТОЧНИКInformo.bg
Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел: Медийният сектор в ЕС трябва да има повече свобода за саморегулация
Следваща статияЕва Майдел ГЕРБ/ЕНП: Свободното движение на данни в ЕС не трябва да бъде затруднявано от тромави регулации