Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

Трябва да се засили много бързо защитният капацитет по външните граници на ЕС!


Това заяви пред БНР българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

„Важно е страни като България, Гърция, Испания, Малта и Италия да получат нужната подкрепа

Контролът върху миграцията отново се върна на върха на европейския дневен ред, посочи той.

„През миналата година около 330 хиляди незаконни преминавания на границите са регистрирани от Фронтекс. Националните миграционни власти са подложени на нарастващо напрежение“

Единственото, за което държавите-членки успяват да се споразумеят, са мерките за охрана на външните граници и за връщане на мигрантите, които нямат право на закрила, обясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

На 9 февруари беше проведен извънреден европейски съвет, посветен на миграцията и опазването на външните границите, каза той.

 

„Отправени бяха призиви ЕК да финансира мерките на държавите членки, които допринасят пряко за контрола на външните граници на ЕС. Има два пилотни проекта за управление на границите-в България и в Румъния. Целта им е да се укрепи граничната охрана с технически средства. Съветът призовава Комисията да мобилизира съществени средства от бюджета на ЕС и да търси начин за подкрепа при укрепването на инфраструктурата за защита на границите и средствата за наблюдение“.

България е изпратила в Брюксел вижданията си относно финансовите  средства, необходими за значително подобряване на охраната по българската граница, обясни още той.

Ние получаваме подкрепа от ЕК по линия на Фронтекс с присъствието на хора и техническо оборудване за опазване на границите. Трябва обаче да бъдем активни и да обясняваме на ЕК, че сме изправени пред необходимостта да охраняваме една от най-трудните граници. Има много голямо натоварване. Трябва да искаме финансова помощ. Това няма да е прецедент. Преди 7 години правителството на Борисов успя да издейства 160 млн. евро пряко финансиране извън предвиденото текущо“.

Необходима е единна европейска политика по въпроса с нелегалната миграция, отбеляза Емил Радев.

„Нелегалните мигранти са главно от няколко държави. Огромна част от залавяните са от Афганистан. Някои страни водят политика, улесняваща нелегалната миграция и отказваща да изпълни нормите за връщането им. Предоставянето на помощи на такива трябва да бъде обвързано с мерките за връщане обратно на нелегалните мигранти“.

Не съм оптимист, че до края на мандата на ЕП този проблем ще бъде решен, прогнозира Радев.

Подкрепата на ЕП към България и Румъния за приемане в Шенген е много голяма, отбеляза още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. 

„Но отново станахме жертва на вътрешно-политически борби в някои държави членки. Надявам се след като минат изборите в Нидерландия и Австрия да се погледнат обективно нещата. Важно е България да има постоянно правителство, което може да поема ангажименти и да дава решения в дългосрочен план“.


ℹ️ Цялото интервю  с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП може да чуете в звуковия файл ⬇️