Emil Radev and Andrey Novakov
Емил Радев и Андрей Новаков, евродепутати от ГЕРБ/ЕНП

Премахването на двойните стандарти при продуктите в Европейския съюз, увеличението на средствата от еврофондовете за България, как ще повлияе на политиката за осигуряване благосъстояние на животните Брекзит, новият регламент при етикирането на биологичните продукти, промените по пакета „Мобилност. Това са най-четените публикации на подсайта на БНР – Евранет плюс.

ЕП осигури 1,3 милиона евро по искане на българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков

Пилотният проект за премахване на двойните стандарти при продуктите в Европейския съюз, по който работят българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП, ще има практически резултати през 2019 година. Европейският парламент одобри 1,3 милиона евро за тези цели по искане на евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков. 

Вече има и европейска програма, която се бори с двойните стандарти, каза Новаков пред БНР. 

Andrey Novakov„По този начин за първи път имаме конкретно измерима мярка, която се бори срещу двойните стандарти. Потребителските организации ще могат да кандидатстват за финансиране по нея, така че да доказваме – с тестове, на практика двойни стандарти, тогава когато съществуват. Със събраната по този начин информация ще може да се възползваме от възможността да предложим европейско законодателство, което да забранява такава практика. Мисля, че сме на прав път с тази конкретна и измерима крачка, каквато е отпускането на 1,3 милиона евро за борба с двойните стандарти“. 

Бюджетът, който е заложен за проекта, е от 1 януари тази година, така че Европейската комисия започва да го изпълнява в следващите месеци. 

Топката е в нейното поле – на комисията. Очакваме те да изготвят изискванията, по които организациите ще трябва да кандидатстват за финансиране, сроковете и всичко останало. Това, което трябваше да бъде свършено от страна на Европейския парламент, на нас евродепутатие, които го предложихме, е свършено“. 

Основната цел е, чрез провеждането на мащабни изследвания на територията на всички държави членки, да се разкрие наличието на подвеждащи и нелоялни търговски практики, както и съществуването на разлики в качеството, състава и съдържанието на хранителни и нехранителни продукти на пазара. 

Какви са очакванията като резулатати, както и мащаба, описва Андрей Новаков : 

„Това е проблем не само за България, но и за много други страни в Източна Европа. Считам, че това ще бъде само началото на тази програма и предполагам, че ако държавите, организации на потребителите в тях се възползват ще имаме и повод да поискаме увеличаване на бюджета и на обхвата на програмата. За съжаление, са все повече продуктите, които са обект на двойните стандарти – не само храни и напитки, но и текстилни изделия,  вкл. и някои уреди имаме съмнения, горива. Проблемът е много по-голям от просто пазара на храни и напитки. Тук трябва да кажа, че един от сериозните проблеми е свързан с опасения, че има двойни стандарти и при бебешките храни, което считам за абсолютно недопустимо“. 

Програмата, с която ще се премахнат поетапно двойните стандарти в ЕС, ще бъде управлявана от Брюксел. Проекти ще се подават директно там, но ще има посредници в държавите членки

Между 3 и 4 милиарда лева от еврофондовете идвата към България за периода 2-21 – 2027 година

Увеличение на средствата от еврофондовете за България с между 3 и 4 милиарда лева гласува Европейският парламент за периода 2021-2027 година.

 „Решението е изключително важно за България. Това означава, че ЕП даде гласа си в подкрепа на спокойствието на българските местни власти, че ще продължат да разчитат на еврофондовете за развитието на инфраструктурни и социални проекти. Ще бъдат подкрепени също фермерите и студентите“, заяви евродепутатът Андрей Новаков.

 „Важно беше да се преборим, защото имаше гласове, включително и в ЕП, които смятаха, че финансирането за бедните региони трябва да спре“, подчерта той. Съфинансирането на европроекти от Общините остава 15% и няма да се увеличи, уточни евродепутатът, който бе вносител и съавтор на законодателните текстове. Андрей Новаков подчерта и важността на мерките срещу демографската криза.

„Обезлюдените райони ще получават безплатна техническа помощ при разработка на европроекти, за да не пречи липсата на административен капацитет на възможностите за инвестиране в най-бедните райони на Европа“, каза още Андрей Новаков. Предстои предложенията, одобрени от Европейската комисия и от Европейския парламент, да бъдат подкрепени от Съвета на Европейския съюз.

Липса на работна ръка в земеделието

Как ще повлияе на политиката за осигуряване благосъстояние на животните Брекзит? Като че ли това е тема, за която не се говори на фона на доста по-важните за решаване проблеми с гражданството, миграцията, търговията и така нататък. Оповестеният вече проблем с работната ръка в земеделието ще засегне особено много птицефермите, особено фермите за отглеждане на гъски и то преди коледните празници, алармират британски медии. Миналата година стана ясно и че голяма част от ветеринарните лекари и други специалисти в областта, са от страни-членки, а необходимостта от граничен фитосанитарен контрол след Брекзит ще изисква повече такива експерти.  Според американски учени, Брекзит ще даде възможност на Великобритания да върне високите си стандарти в хуманното отношение към животните като например забраната на транспортиране на живи животни и продажбата на гъши дроб.

Каква е гледната точка на Брюксел и страните-членки, пред БНР обобщава евродепутатът Емил Радев.

Emil Radev“Ние отиваме към твърд Брекзит за момента, което значи, че на 29 март Великобритания ще излезе от над 300 споразумения с ЕС, което автоматично ще значи въвеждане на митнически контрол, фитосанитарен… Всичко това ще засегне и превоза на животни, защото тогава Великобритания ще бъде трета държава и животните и продуктите от животински произход ще преминават през външна европейска граница, което значи нужните проверки, нужните сертификати, защото досегашните няма да бъдат валидни, ще се искат допълнителни документи, които трябва да бъдат одобрени от нужните органи в ЕС….Оттам нататък, когато говорим за всички ония проверки по границата, като например границата ни с Турция , примерно, при превоз на живи животни, ние имаме огромен проблем със забавянията по границите, с отношението към животните…Те трябва да се хранят редовно; когато има по-голям престой трябва и да се изкарват от камионите … Трябва да има достатъчно вода, да не стоят на топло дълго време и така нататък… Всичко това ще се случи и на границата между ЕС и Великобритания. Друг е въпросът как ще пътуват собствениците с домашните си любимци, защото, ако има твърд Брекзит, оттам нататък трябва да се изяснят какви ще са нужните документи за животните, които ще преминават през границата на път за Великобритания или от Великобритания на път за ЕС така, че да няма проблеми за собствениците, които минават със своите кучета, котки и т. нататък. Да са информирани по-отрано, да се видят какви ветеринарни документи трябват, ще се признаят ли досега действащите сертификати… Всичко това трябва да стане ясно в съвсем скоро време.”

Нов регламент в ЕП относно биологичното производство

В Европейския съюз влезе в сила нов регламент на Европейския парламент и на Съвета относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти. Той ще се прилага от 1 януари 2021 г., като с него се установяват принципите и правилата за биологичното производство, свързаното с него сертифициране и използването на обозначения, отнасящи се за биологичното производство при етикетиране и реклама, както и правилата за контрол.

Все повече европейски потребители, включително и български, търсят означенията за биологичен произход върху етикетите на различни продукти на пазара. Според изследванията, пазарът на биологични продукти нараства с много бързи темпове, като само за последните 10 години ръстът е 135 процента. Екологичното производство не се свежда само до производство без пестициди – а до чистотата на продукцията, произхода и съдържанието й.
Новият регламент ще хармонизира правилата за производство, ще се гарантира еднаквото им прилагане. Никой няма да може да си избира, така както е днес, между над 60 стандарта за биологично производство, подчертава еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган:

“Действащите правила са приети преди повече от 20 години. Промените в биологичния сектор са много големи през годините и правилата трябва да се променят – и то в един сектор, който има огромен потенциал. В миналото той беше една малка ниша, а днес генерира 27 милиарда евро приходи годишно. Това е повече от 100 процента от размера му само преди няколко години. В споразумението се предвиждат условия за ускоряване на развитието на биологичното производство, така че то да продължи уверено по пътя си от малко нишово към мащабно устойчиво производство със собствена биологична марка и биологично лого. Всичко това трябва да бъде придружено от лоялна конкуренция, от равнопоставеност между производителите и защита на потребителите чрез знака на Европейския съюз, който ще гарантира био стандартите на производство.”

Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: ПП ГЕРБ няма да отговаря на кампания, която търси скандала, жълти или фалшиви новини!
Следваща статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП: Нови правила за общ формат лични карти ще улеснят засичането на фалшиви документи в ЕС