Eva Maydell
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Европейското международно движение (EMI) Ева Майдел, по време на инициираната и организирана от нея дискусия "Социалните медии - между ерозия и заздравяване на демокрацията"

Това, което виждаме през последните няколко месеца, е разпространяване на дезинформация в Украйна, която цели да посее повече страх в обществото там.


Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Европейското международно движение (EMI) Ева Майдел, на състоялата се вчера по нейна инициатива дискусия „Социалните медии – между ерозия и заздравяване на демокрацията“.

Eva Maydell„Виждаме дезинформация, която е насочена към Запада, която цели да направи едно морално равенство между Запада и Русия. Виждаме дезинформация в Русия, която иска да скрие в своите военни престъпления. Всички ние, демократичните общества, трябва да се борим срещу тази дезинформация, но при едно условие – да не нарушаваме свободата на изразяване“, каза още Майдел.

Eva Maydell„Пропагандата не е ново явление, но технологиите позволиха зловредни играчи да разпространяват своите наративи и все повече, и по по-ефективен начин, да подкопават доверието в нашите общества. България е едно от местата, където действието или бездействието на социалните платформи може много да промени ситуацията. Ние сме една от тези държави, които сме на фронтовата линия в информационната война. Тук тя е най-тежка и най-остра и се води от най-дълго време“, коментира още Ева Майдел.

„Близо 40 000 души работят за модерацията и за сигурността на съдържанието в „Мета“. От тези хора, 15 000 се занимават само с модерирането на съдържанието“, каза Йоханес Балдауф – мениджър публична политика на „Мета“.

„Не всичко, което се случва в България, е извършено от тези експерти. Не е необходимо да се познава страната или езика, за да се модерира съдържанието. Много често става въпрос за снимки или символи, или за порнография. Има глобални тенденции, които минават отвъд границите“, добави той.

„Всичко, което е почти престъпление спрямо обществото, спрямо неговата етика, морал и безопасност, категорично би следвало да бъде отстранявано от платформите, независимо от това какво прави демократичното общество“, коментира в онлайн включване Сабине Франк – ръководител правителствени въпроси и публична политика на YouTube за Централна и Източна Европа.

Тя и Йоханес Балдауф се включиха по темата „Социална отговорност и механизми за модериране на онлайн платформите“.

По темата „Дезинформацията като риск за демокрацията“ говориха Ева Майдел, както и Огнян Минчев – политолог, доктор на социологическите науки, Eвгений Дайнов – политолог, професор по политически науки. Модератор бе Ралица Ковачева – журналист, главен редактор на Factcheck.bg.