Фактът, че Народното събрание взе решение с огромно – конституционно мнозинство, с което показва, че сме солидарни с Украйна, е красноречив!
Въпрос на експертиза е да се прецени какво можем да дадем. Важно е, че можем да предоставим техника, с която украинците са се обучили да боравят.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в ефира на „Денят ON AIR“.

По думите му решението не може да бъде определено като „коалиция на войната“, тъй като България  не е изпратила оръжие на Украйна, с което да нападне Русия.

„Тази война трябва да приключи час по-скоро. Това ще се случи, когато тези, които започнаха войната, спрат с агресията и седнат на масата за преговорите“, подчерта Новаков.

Според евродепутата няма как на България да бъде вменена вина, че е подпалила войната и помага на агресора.

„Първо от страх не смеехме да кажем, че ще помогнем на Украйна, с което разочаровахме своите съюзници и украинския народ. От друга страна, ако са се изнасяли оръжия тайно – печелиш ненавист и от двете страни, което е рядко срещан майсторлък“, коментира той.

В студиото на Bulgaria ON AIR Новаков изрази становището си, че приетото по-рано решение относно бюлетините не връща хартията, а дава възможност за избор на гражданите.

Той дискутира и темата за закупуването на нови изтребители F-16.

„България от дълго време е член на НАТО, това е пътят, по който сме тръгнали. Има абсолютно ясен консенсус след 45 години комунизъм в България, най-нормалното е да си купим такива самолети“, констатира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Новаков каза още, че по въпроса с приемането на еврото „трябва да оставим емоциите настрани и да разсъждаваме трезво – да видим къде са приели еврото и как живеят“.

„Когато видиш, че отговорът на всички тези въпроси е – „по-добре“, тогава няма да има две мнения по въпроса. Ще остане само една крачка – Шенген“, смята той.

Новаков не пропусна да отбележи, че за него е непонятно как една държава може да бъде управлявана без бюджет

„Без значение дали му е приятно, или не – президентът управлява в момента. Трябва да стане ясно, че във време, в което инфлацията надхвърля 20%, не можем да останем без бюджет“, категорично заяви той.

До преди две години винаги това да опазиш бюджета  балансиран и да не теглиш заеми от името на хората се спазваше.

Това, което се случва в момента, за мен е стряскащо!

Като десен човек да задължаваме държавата с толкова много и следващите поколения – тези които в момента са на 4, 5-6 години, да трябва да плащат нашите заеми, в такива размери, при тези лихви… за мен е кощунство!

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП обобщи, че има риск България да загуби пари по Плана за възстановяване заради забавянето си.