Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

Европейската комисия е в завършителната фаза от амбициозната реформа на цифровото пространство, която предвижда цялостен набор от нови правила за цифровите услуги, включително социалните медии, онлайн местата за търговия и други онлайн платформи, функциониращи в Европейския съюз.

Двете предложения за създаването на Законодателен акт за цифровите услуги и Законодателен акт за цифровите пазари са в основата на амбицията на Комисията да превърне това десетилетие в цифровото десетилетие на Европа.

Eva Maydell

„Искаме да има по-голяма прозрачност при големите онлайн платформи, тъй като те са доминиращи в интернет пространството и е много важно всички потребители, както и малки и средни компании и стартиращи компании, които използват тези платформи, да могат да бъдат по-добре представени, да не бъдат дискриминирани“, каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е докладчик по темата.

По думите й предстои в следващите дни предложението да бъде гласувано в пленарна зала, след като да започнат преговорите с институциите.

„Надявам се по време на идващото Френско председателство, в първата половина на следващата година, документът финално да бъде приет и да влезне в сила скоро след това“, каза още евродепутатът.

Този документ ще се отнася до десетте най-големи технологични компании. Регламентът ще направи така, че да подпомага малките и средни предприятия в Европа, за да имат повече яснота как тези бизнес модели на големите компании работят.

„Всеки, който има малък бизнес е зависим от тези големи платформи. Онлайн платформите ще трябва да спазват и конкретни правила. При нарушение, ЕК може директно да наложи глоба, която ще бъде между 4 и 20% от годишния им оборот“, каза още Ева Майдел.


ℹ Цялото интервю чуйте в аудио файла ⬇