Последните три години не бяха лесни за нашата страна. Преминахме през различни правителства, различни приоритети… или нямането на каквито и да било приоритети – това е едно изгубено време!
Днес можеше да бъдем в еврозоната, ако през последните три години нямахме тази нестабилност, това клатушкане – между къде се ориентираме, какви са нашите цели. Днес можеше да пазаруваме и работим в евро – нашите бизнеси нямаше да превалутират валута. Щяхме да сме част от клуба на най-заможните, най-растящите икономики в Европа!

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в специалното студио на Euronews Bulgaria в Страбург

ℹ️ Постигна ли Европа големите цели, как преодоля големите предизвикателства и какво е нейното бъдеще? Това бяха само малка част от въпросите, чиито отговори чухме в последната реч „За състоянието на Съюза“, която председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен произнесе в мандата си на поста. #SOTEU

А къде е мястото на България в Европа – отговорът търси специалния пратеник в Страсбург, в специалното студио на Euronews Bulgaria от сърцето на Европа.

Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП: „Позицията на европейските институции е ясна, както и на Европейския парламент – той подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенген. Само че, споменавайки това в речта (на Урсула фон дер Лайен – бел. ред.), това означава, че моментът продължава да се държи високо над дневния ред. Означава, че председателката е готова в следващата една година да използва политическия си капитал, нейните комисари и целия колеж на комисарите, да работи в това да убеди държавите членки – по-специално двете държави членки, които все още не са сигурни, че това трябва да се случи.

Смятам, че това ще бъде важно нещо, което ще остане от Комисията на Фон дер Лайен, ако тя успее да се сработи добре с държавите членки и да успеем да направим тази дългоочаквана стъпка за всички българи.“


ℹ️ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – вижте във видеото