Emil Radev
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев бе избран за докладчик в сянка от страна на групата на Европейската народна партия относно обмена на ДНК данни и данни за пръстови отпечатъци между държавите-членки на ЕС и Кралство Дания.

Този тип полицейско сътрудничество е в рамките на Решението Прюм от 2008г. за засилване на трансграничното сътрудничество, особено в сферата на борбата срещу тероризма и трансграничната престъпност.

С приемането на Лисабонския договор, Дания решава да не бъде включвана в решенията на ЕС в сферата на правосъдие и вътрешни работи, но за да участва в някои видове сътрудничество, страната трябва да подпише споразумения с ЕС и да отговори на определени технически изисквания. С цел подобряване на сътрудничеството и обмена на информация между всички държави-членки в борбата срещу тероризма и организираната престъпност, решението на Дания да се присъедини към Решението от Прюм е приветствано както от Съвета, така и от Европейския парламент.

Емил Радев също приветства това решение на Дания, като заяви, че ефективният и бърз обмен на ДНК и пръстови отпечатъци между всички държави-членки на ЕС е ключов в борбата срещу тероризма и организираната престъпност.

„Последните атаки в Европа показаха, че има какво още да се направи за подобряване на обмена на информация и сътрудничество в рамките на ЕС. Затова вярвам, че решението на Дания ще доведе до една по-сигурна Европа, вкл. България.”

Предишна статияВладимир Уручев ГЕРБ/ЕНП: Плащането на реакторите за АЕЦ „Белене“ е единственото рационалното решение за нас
Следваща статияМария Габриел ГЕРБ/ЕНП: В бъдеще е нужно по-голямо участие на жените и младите хора в избирателния процес в Йордания