Emil Radev
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП

Правната комисия на Европейския парламент обсъди предложенията за промяна на регламента за сътрудничеството между съдилищата при събирането на доказателства по граждански и търговски дела.

Докладчик по темата е българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Според него целта на инструмента е да осигури ефективна рамка за трансгранично съдебно сътрудничество.

„Събирането на доказателства при подобни случаи е от решаващо значение за регулирането на взаимната правна помощ по граждански и търговски дела между държавите-членки”, категоричен е Радев.

Като част от работата си по досието той направени редица допълнителни пояснения в текста. Те се отнасят до определенията за съд по смисъла на регламента, въвеждането на възможност за събиране на доказателства от разстояние чрез съвременните комуникационни технологии, както и необходимостта да се гарантира прилагането на професионалната тайна в тези условия.

„При събирането на доказателства участниците във видеоконференция или друга процедура, базирана на новите технологии, трябва да бъдат информирани за времето и механизма за представяне на доказателства. Това е изключително важно за правилното и законосъобразно провеждане на съдебния процес“, коментира Радев.

Той изрази притеснение относно обработването и защитата на личните данни в съвременната технологична среда, като апелира да бъдат напълно съобразени с изискванията на въведения нов регламент.

Предишна статияЕва Майдел ГЕРБ/ЕНП: Всеки 8 от 10 европейци смятат, че фалшивите новини са заплаха за демокрацията
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Създаване на Европейски военен съюз и пряк избор на Президент на ЕС с ясни правомощия