Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Докладът на Европейската комисия в България беше използван с политически цели. Това каза за Радио „Фокус“ ръководителят на българската делегация и заместник-председател на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

Той определи като неправилен подходът, в който всеки каквото иска да докаже, го намира и даде пример, че не е правилно опозицията да търси най-негативното изречение или пък управляващите да търсят най-позитивното изречение и двете страни да изграждат своята теория или политически анализ върху това.

Andrey Kovatchev

„За всички нас е важно, не какво е казала ЕК, а колко е справедливостта в България и как приемаме случващото се около нас. ЕК казва, че има постигнати положителни неща, има и неща, по които работата трябва да продължи, такава е и съдебната реформа. По отношение на съдебната власт и прокуратурата да продължат и разследванията на различни нива по сигнали за корупция. Това е валидно за всяка страна членка на ЕС. Съдебната система трябва да осигурява справедливост“, каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

ЕС дава препоръки, а не заповеди, обясни Андрей Ковачев. Не може да се каже, че изводите от ЕК са удар по правителството и главния прокурор, категоричен бе той.

Неформално старият механизъм за мониторинг вече не съществува.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП обясни, че по него няма да има повече доклади. Такива ще има по новия общоевропейски механизъм, чиито доклад разглеждаме днес.

„Неформално по стрия мониторинг няма да има повече доклади, но за него трябва формално да бъде взето решение от ЕК, след мнението на парламента, което вече е дадено. Не съм запознат, дали Европейският съвет вече е изпратил писмо до Комисията и не искам да поемам 100% отношение по този въпрос, в ръцете на ЕК е кога да издаде този акт, ако има мнение на Европейския съвет“, обясни той.

Андрей Ковачев каза още, че в понеделник вечерта от 19 до 20 часа ще има дебат и изявление на Комисията и Съвета по отношение на България и върховенството на закона, заедно с резолюция която ще бъде гласувана от Комисията по вътрешен ред и правосъдие. Проектотекстът на резолюцията е плод на лявата част на ЕП, която се опитва да използва темата за подпомагане на БСП.

Ковачев категорично отхвърли твърденията текстът на резолюцията да е съгласуван или подкрепен от ЕНП. Според него такава подкрепа не е и търсена от вносителите на резолюцията.

Предишна статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП: Всички препоръки на ЕК и оценката за България са положителни и трябва да вървим по пътя на затвърждаване на Върховенството на закона
Следваща статияАлександър Йорданов СДС/ЕНП: Злото е сторено. И го сториха не чужденци, а българи – нашенци!